Nakon debija za Španiju
56

Bizarna borba za Gavijev dres: Odbio ga dati svom idolu, zaštitar mu zamalo upropastio obećanje

H. H.
Gavijevi prijatelji s njegovim dresom (Foto: Twitter / DEportes Cuatro)
Gavijevi prijatelji s njegovim dresom (Foto: Twitter / DEportes Cuatro)
Pablo Páez Gavi debitovao je za selekciju Španije u polufinalnom meču Lige nacija protiv Italije i ušao je u historiju Crvene furije kao najmlađi debitant sa 17 godina i 62 dana. Odigrao je sjajan meč i zadivio je sve, ali nakon susreta desio se niz bizarnih situacija vezan za njegov dres.

Selektor Luis Enrique nije skrivao zadovoljstvo i bio je impresioniran 17-godišnjim veznjakom Barcelone koji je pružio sjajnu partiju na San Siru, gdje su ga s tribina bodrili članovi porodice i prijatelji.

Nakon utakmice Marco Verratti, koji je i idol mladog Gavija, želio je razmijeniti dresove sa Špancem, ali Gavi mu je rekao da je već obećao dres dati prijateljima koji su ga bodrili s tribina.

Umjesto toga, mladi veznjak je s terena bacio dres na tribine gdje su bila trojica njegovih prijatelja, ali dres je uhvatio zaštitar koji potom nije želio prepustiti suvenir navijačima.

Gavijevi prijatelji nisu vjerovali šta se događa, ali nisu odustali od dresa. Pozvali su policiju koja je bila na stadionu, a tek nakon što se pojavio šef osiguranja i nakon što je provjerio istinitost priče, na kraju je dres sa brojem devet predao trojici Španaca.

Gavi je rođen 5. augusta 2004. godine, a ove sezone je u svim takmičenjima odigrao ukupno 10 mečeva, a u pet mečeva španske La Lige uspio je upisati jednu asistenciju.