Doveo 13 nogometaša
74

Bivši sportski direktor Rome "bacio" više od 100 miliona eura na promašena pojačanja

D. B.
Tiago Pinto
Tiago Pinto
Corriere dello Sport je napravio analizu rada bivšeg sportskog direktora Rome Tiaga Pinta te je zaključeno da je potrošio gotovo 111 miliona eura na dovođenje igrača koji nisu impresionirali svojim igrama u dresu Vučice.

Tridesetdevetogodišnji Pinto je napustio Romu krajem januarskog prijelaznog roka te se povezuje s nekoliko klubova uoči ljeta uključujući Newcastle, no Italijani su "iskopali" njegove promašaje.

Roma je u delikatnoj finansijskoj situaciji u proteklim godinama, posebno zbog restriktivne nagodbe s UEFA-om koja se odnosi na Finansijski Fair Play, ali se svjetlo na kraju tunela nazire te bi mogla uložiti nešto više novca ovog ljeta.

Corriere dello Sport navodi da je Pinto potrošio 110,9 miliona eura na 13 različitih igrača u periodu od četiri godine, no da pritom nije doveo pravo pojačanje.

Bryan Reynolds, Eldor Shomurodov i Matias Vina su na vrhu liste te su koštali oko 42,4 miliona eura, a pritom nisu impresionirali performansama. Njima se priključuju Rui Patricio (13,1 milion eura) te Zeki Celik (7,4 miliona eura), kao i Sergio Olivera, Ainsley Maitland-Niles, Mady Camara, Diego Llorente, Renato Sanches i Dean Huijsan čije su posudbe koštale 6 miliona eura.

Na Tomassa Baldanzija je potrošeno 15 miliona eura, no on bi još uvijek mogao opravdati povjerenje. Više od 40 miliona eura je Romu koštao Tammy Abraham, koji je u početku bio sjajan, no kasnije je nazadovao, djelomično i zbog teške povrede.

Nešto bolji utisak su ostavili Romelu Lukaku i Leandro Paredes, koji su Vučicu koštali 7 i 2,5 miliona eura.

Roma je tako potrošila gotovo 111 miliona eura na igrače od kojih se nijedan nije posebno istakao. U narednim godinama će biti potrošeno još 24 miliona eura na ove igrače, jer se Genoi duguje 8 miliona eura za Shomurodova, a i Chelsea čeka još 15 miliona eura za Abrahama.