Veliki prijatelji
100

Bivši šef Formule 1 šokirao izjavom o Putinu, tvrdi da je iskren i častan

H. H.
Bernie Ecclestone i Vladimir Putin (Foto: Marca)
Bernie Ecclestone i Vladimir Putin (Foto: Marca)
Prijateljstvo između bivšeg šefa F1 Bernieja Ecclestonea (91) i ruskog predsjednika Vladimira Putina nije tajna, ali sve je šokirala njegova izjava nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Bivši vlasnik "najbržeg cirkusa na svijetu" u izjavi za Times Radio nije se ustručavao braniti Putina, istakavši da je ruski predsjednik ostao dosljedan onome što je ranije najavio.

"Kao osobu, smatram ga vrlo iskrenim i časnim. Vladimir je učinio tačno ono što je rekao da će učiniti bez ikakve rasprave", rekao je Ecclestone.

S obzirom na te riječi, novinari koji su vodili intervju podsjetili su ga da je Putin negirao da je želio invaziju na Ukrajinu, a na kraju je to učinio.

"Okolnosti se mijenjaju, zar ne?", odgovorio je.

Upravo su Ecclestone i Putin bili arhitekti utrkle Formule 1 koja je došla u Rusiju 2014.godine. Bernie je dugo isticao svoju želju da dovede Formulu 1 na uličnu stazu u blizini Kremlja i moskovskog Crvenog trga, u stilu Monaca.

Na kraju se ipak odlučio za Soči gdje je 12. oktobra 2014. održana prva od osam uzastopnih utrka za VN Rusije.

Ecclestone je na čelu Formule 1 bio je 40 godina, prije nego što se povukao 2017. godine. Njegovo bogatsvo procjenjuje se na 3.2 milijarde dolara.