Bio je genije
72

Bivši saigrač Prosinečkog iz Engleske: Mislio sam da je Robert smeće

F. Z.
Foto: Portsmouth.co.uk/Robert Prosinečki
Foto: Portsmouth.co.uk/Robert Prosinečki
Gary O'Neill bivši saigrač Roberta Prosinečkog u Portsmouthu rekao je kako je mislio da je hrvatski nogometaš "smeće" kada se prvi put pojavio u redovima engleskog kluba u sezoni 2001/2002.

O'Neill je ubrzo shvatio da je pogriješio, već kada je na treningu vidio šta s loptom može bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Prosinečkog je na Fratton Park doveo Milan Mandarić, tada prvi čovjek Portsmoutha.

"Bilo je ludo kada sam saznao da dolazi. Pomislio sam, 'on je centralni vezni, baš kao i ja i očekuje me nadmetanje za poziciju'. Onda sam pomislio, 'on je smeće, ne može trčati, kako će on igrati za nas. Onda je uzeo loptu i pomislio sam 'O moj Bože, ovaj čovjek je genije'. Jednostavno mu niste mogli oduzeti loptu. Kompletna ekipa bi pomislila da će šutirati, svi skoče, a on je povuče, bio je nevjerovatan. Vjerovatno najbolji igrač s kojim sam igrao, iako vjerovatno nije bio ni blizu svojih najboljih dana kada je igrao za Portsmouth", rekao je O'Neill.

Kaže kako je naučio mnogo od bivšeg nogometaša Real Madrida i Barcelone.

"Bilo je fantastično. Tako mlad sam naučio mnogo toga od njega, osim pušenja cigareta na poluvremenu. Ostavio bih to po strani, ali ostatak je bio nevjerovatan. Nije mogao trčati, doslovno nije mogao trčati, bilo je kao da igram nogomet sa svojim ocem, ali bio je nevjerovatan, niste mu mogli uzeti loptu. Trenirao je tempom kojim je on želio, ali ostavljao nas je bez daha. Stvari koje je radio s loptom... Sjećam se hat-tricka koji je postigao, mislim protiv Barnsleya. Ušao je u svlačionicu, bacio kopačke i pogledao nas s gađenjem: 'Bili ste smeće, postigao sam hat-trick na domaćem terenu i vi niste mogli pobijediti Barnsley. Potom je otišao u sobu kod ekonoma da ispuši cigaretu", istaknuo je O'Neill.