Otišli Šehić, Popović, Mešić...
0

Bivši prvotimci Želje u Turskoj, Albaniji, Izraelu...

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Protekli prelazni rok na Grbavici je donio dosta promjena u igračkom kadru. Klub su napustili fudbaleri koji su u prošloj sezoni imali uglavnom skromniju minutažu, te oni koji su ostali bez ugovora.

Golman Ibrahim Šehić, koji je u anketi oficijelnog portala kluba izabran za najboljeg igrača Željezničara u prošloj sezoni, karijeru će nastaviti u turskom Mersinu, koji je bio najkonkretniji i prije ostalih interesanata na adresu kluba poslao zadovoljavajuću ponudu. Šehić je potpisao ugovor na pet godina, a Željezničaru će pripasti odšteta od 475.000 eura uz procent od njegovog narednog transfera.

Prvi napadač "plavih" u protekle dvije sezone, Srbijanac Lazar Popović, svoju karijeru će nastaviti u albanskom prvaku FC Skenderbreu. Iako nije bio posebno učinkovit, popularni Lazo stekao je simpatije navijača izuzetnom borbenošću i sjajnim odnosom prema plavom dresu. U novom klubu trebao bi nastupati dvije sezone.

Elvis Mešić svoj fudbalski put nastavit će u Izraelu. Njegov novi poslodavac je tamošnji prvoligaš Hapoel Rishon. Iskusni defanzivac je u drugom dijelu prošle sezone izgubio mjesto u početnom sastavu, nakon što se Gerhardt izborio za status prvotimca. Ugovor mu je istekao pa je odlučio odigrati još jednu sezonu u inostranstvu.

Dva bivša fudbalera Željezničara karijere će nastaviti u Mostaru. Bajro Spahić i Damir Rovčanin nalaze su u kadru "Rođenih" pred narednu sezonu. Obojica su u Želji imali status rezervnih igrača, pa je odlazak bio logično rješenje s obzirom da su im istekle ugovorne obaveze prema klubu iz Doline ćupova.

Makedonac Goran Gančev karijeru će nastaviti u hrvatskom prvoligašu Interu iz Zaprešića. U Želji se nije uspio nametnuti za dvije sezone koliko je nosio plavi dres. Drugi dio prošle sezone proveo je na posudbi u Veležu, a u Inter je otišao kao slobodan igrač.

Mirko Radovanovič i Milan Ćulum su u proteklom periodu imali važne uloge u timu menadžera Amara Osima, ali su po isteku ugovornih obaveza odlučili napustiti ekipu i sreću potražiti u drugoj sredini. Zasad su još uvijek bez klubova, mada imaju ponude od srbijanskih prvoligaša kao i nekih klubova iz Rusije. Njihova sudbina bit će poznata u narednim danima.