Postignut dogovor
1

Bivši prvak Engleske prodat za 70 miliona eura, navijači slave odlazak Kineza

N. M.
Klub slavne historije dobio novog vlasnika (Foto: WBA/Facebook)
Klub slavne historije dobio novog vlasnika (Foto: WBA/Facebook)
Engleski nogometni klub West Bromwich Albion dobit će novog vlasnika jer su uspješno zaključeni pregovori s američkim biznismenom Shilenom Patelom.

Patel će za preuzimanje nekadašnjeg prvaka Engleske, i ranije redovnog člana Premiershipa, elitnog ranga tamošnjeg nogometa, platiti samo 70 miliona eura, što je zaista mala cifra s obzirom na novac koji inače cirkuliše engleskim nogometom.

Navijače WBA-a je ova vijest obradovala jer će konačno biti okončana sedmogodišnja "vladavina" Kineza Guochuana Laija, tokom koje su popularne Vrećice ispale u Championship.

Lai je novac iz WBA čak izvlačio i koristio ga u druge svrhe, kako bi investirao u svoje druge biznis poduhvate, pa je pravo čudo i da klub nije pao na još niže grane.

Sada će klub preuzeti SHalin Patel, biznismen s Floride, osnivač i izvršni direktor Health Axis Groupa, softverske kompanije sa sjedištem u Tampi.

Radi se o sinu Kirana Patela, čije se bogatstvo procjenjuje na 400 miliona eura, a Shilen je nedavno preuzeo obiteljski posao..

Zanimljivo je da je on povezan s MSD Holdingsom, koji je ranije posudio WBA-u 30 miliona eura.

U aktuelnoj sezoni Championsipa (drugi rang) West Brom zauzima visoko peto mjesto na tabeli i izvjesno je da će kroz play-off tražiti plasman u Premiership na kraju sezone.

WBA je pored pomenute titule prvaka Engleske iz 1920. godine čak pet puta osvajao FA Cup, tri puta Superkup i jednom Liga kup Engleske.