|

Bivši predsjednik FA pozvao na bojkot FIFA-e i SP-a u Rusiji

Bivši predsjednik FA pozvao na bojkot FIFA-e i SP-a u Rusiji
0
F
FENA
17.11.2014. u 13:37
8
komentara
0

dijeljenja
Bivši predsjednik FA pozvao na bojkot FIFA-e i SP-a u Rusiji David Bernstein (Foto: EPA)
Bivši predsjednik Engleske nogometne asocijacije (FA) David Bernstein pozvao je na bojkot prvenstva svijeta u Rusiji 2018., ukoliko Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ne provede reforme.
Bernsetin je za BBC rekao da je "vrijeme za drastičnu akciju protiv FIFA-e" i smatra da Mundijal u Rusiji neće moći da bude shvaćen ozbiljno ukoliko na njemu ne budu učestvovale vodeće evropske nacije.

Bernstein je podnio ostavku na mjesto u Antidiskriminatorskom odjeljenju FIFA-e, koje je opisao kao "neefikasno".

Sedamdesetjednogodišnji Bernstein je ocijenio da je FIFA "totalitarna organizacija" i da ga podsjeća na "staru sovjetsku imperiju".

On je istakao da nogomet "ozbiljno trpi" pod sadašnjim režimom FIFA-e, a da je odluka da se Mundijal 2022. dodijeli Kataru "najgora u historiji sporta".

"Mislim da Engleska ima u UEFA-i utjecaja na FIFA-u, a trebalo bi da razmotri da se povuče sa sljedećeg Mundijala, dok se ne izvrši odgovarajuća reforma FIFA-e, uključujući povlačenje Blattera iz trke za peti mandat na mjestu predsjednika", rekao je Bernstein.

On je naglasio da je od 54 članica UEFA-e, veliki broj moćnih zemalja kao što su Njemačka, Španija, Italija Francuska, Holandija.

"Bez tih zemalja ne možete održati ozbiljni Mundijal", dodao je Bernstein.

FIFA je ove nedjelje saopćila da će se šampionati svijeta održati kako je i planirano u Rusiji i Kataru 2018. i 2022. i da nije bilo osnova za ponovni izbor domaćina.

Glavni istražitelj korupcije prilikom izbora za organizatore Mundijala Michael Garcia žalio se na ovu odluku FIFA-e, rekavši da je zasnovana na pogrešnom tumačenju njegovog izvještaja.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...