Prvi "izašao" kao gay
95

Bivši njemački reprezentativac poziva nogometaše da priznaju homoseksualnost

H. H.
Hitzlsperger je 2013. godine priznao da je gay (Foto: EPA-EFE)
Hitzlsperger je 2013. godine priznao da je gay (Foto: EPA-EFE)
Bivši njemački reprezentativac Thomas Hitzlsperger, sada menadžer Stuttgarta, preporučio je homoseksualnim nogometašima da razbiju tabu i priznaju svoje seksualno opredljenje, kao što je nedavno učinila grupa pripadnika katoličke crkve.

Primjer ovih predstavnika crkve, mogao bi biti dobar model u profesionalnom nogometu, rekao je bivši igrač na njemačkoj javnoj televiziji ARD.

No, nastavio je bivši internacionalac, ko god se izjasni o homoseksualnosti mora biti svjestan posljedica u javnom mnijenju.

Hitzlsperger, bivši igrač Aston Ville, Stuttgarta, Lazija, West Hama, Wolfsburga i Evertona, postao je prvi međunarodni nogometaš koji je 2013. godine priznao da je gay.

Učinio je to godinu dana nakon umirovljenja kao aktivni nogometaš, ali u svakom slučaju to je označilo prekretnicu na polju nogometa.

Njegov prijedlog uslijedio je nakon izjave za javnost koju je prošle sedmice dalo 125 predstavnika Njemačke katoličke crkve, uključujući neke svećenike ili zaposlenike njihovih institucija, koji su se izjasnili kao članovi LGTBI kolektiva, unutar pokreta #OutInChurch.