Tvrdi da je sretan
24

Bivši igrač Bayerna danas radi kao domar u domu penzionera, nogomet ga više ne zanima

H. H.
Dennis Grassow iz igračkih dana (Foto: Twitter)
Dennis Grassow iz igračkih dana (Foto: Twitter)
Dennis Grassow (52) je nekada bio dio nogometnog svijeta. Sa Bayernom je osvojio Kup, a također je igrao 51 put u Bundesligi za Köln i Unterhaching. Dok neki bivši profesionalci nakon karijere rade kao stručnjaci, treneri ili komentatori, on je krenuo sasvim drugim putem.

Bivši defanzivac sada radi kao domar u domu za penzionere na jugu Minhena i zadužen je za sve poslove.

Ovaj 52-godišnjak radi održavanja, popravku vodovodnih cijevi i polsove o zaštiti od požara i građevinskoj tehnologiji.

"U početku je bilo stresno, ali sada u svojoj 12 godini u ovom poslu imam puno rutine. Više se ne znojim kada dođe do oštećenja vode i reagujem opuštenije", kazao je za RTL.

Između ostalog, šest mjeseci je proveo i u velikom Bayern Minhenu, sa kojim je osvojio DFB kup 1997. godine.

Dennis Grassow pored timske fotografije Bayern Minhena u domu za penzionere (Foto: Sven Hoppe)
Dennis Grassow pored timske fotografije Bayern Minhena u domu za penzionere (Foto: Sven Hoppe)

Bilo je to vrijeme kada su dres Bayerna nosili asovi kao što su Oliver Kahn, Lothar Matthäus, Mehmet Scholl ili Giovane Elber.

"Uvijek sam bio u timu, ali nažalost nisam igrao, osim jednom u DFB kupu. Trener Giovanni Trapattoni ga je zamijenio Markusom Babbelom na poluvremenu u prvom kolu protiv Waldberga", kazao je Grassow koji nije imao udio ni u kasnije osvojenoj tituli.

SpVgg Unterhaching, 1. FC Köln, SV Darmstadt i Jahn Regensburg su bile druge profesionalne stanice bivšeg defanzivca, ali uprkos dobrim ugovorima, nije bio finansijski situiran.

"Iako sam bio profesionalni nogometaš u Bayernu i Kölnu, gdje sam dobro zarađivao, ali nisam bio zadovoljan. Kao otac sa dvoje djece imate ogromnu odgovornost, kuća još nije bila otplaćena", otkrio je.

Stoga se nakon karijere prvo okušao u trenerskom poslu. Ali to nije bilo za njega, bivšeg profesionalnog i školovanog vodoinstalatera, koji je shvatio da ga nogomet više ne zanima.

Grassow je bio nezaposlen godinu dana, a onda je preko prijatelja automehaničara stupio u kontakt s upravom doma za penzionere. To je bila početna tačka njegovog novog, kako tvrdi, sretnog života.