Nogomet
8

Bivši FIFA-in čelnik uzeo milione dolara od Katara za SP 2022.?

Klix.ba
Jack Warner (Foto: EPA)
Jack Warner (Foto: EPA)
Bivši potpredsjednik FIFA-e Jack Warner suočava se s novim optužbama da je prihvatio skoro dva miliona američkih dolara od jedne katarske kompanije kako bi ta zemlja postala domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Novac firme Kemco, čiji je vlasnik Mohamed bin Hammam, bivši predstavnik Katara u Izvršnom odboru FIFA-e, navodno je legao na račun Warnerove firme Jamad, ali i na račune Warnerovih sinova, te jednog od njegovih uposlenika, piše britanski list Independent. U dokumentima je navedeno da je to novac za "pravne poslove i profesionalne usluge pružene u razdoblju od 2005. do 2010. godine".

Warner je odstupio s pozicije u FIFA-i 2011. godine, nakon što je optužen da je podmićivao karipske fudbalske delegate da glasaju za njega na izborima za predsjednika FIFA-e. Do odlaska je bio član Izvršnog komiteta ove institucije s najdužim stažom. Prethodno je bio zaposlen u vladi Trinidada i Tobaga, zemlje čiji je državljanin, a prethodno je 30 godina vladao karipskim fudbalom.

FBI istražuje ove navode koji su ponovo podgrijali kontroverze da je Katar priliku da bude domaćin SP 2022. dobio na prevaru. Nove optužbe predstavljaju još jedan od problema s kojima se Katar suočava, uz navode da krše ljudska prava radnika na gradilištima.