Upozorenje ostalim
5

Bivši as Barcelone žrtva milionske prevare: Srećom nisam na ulici

H. H.
Giuly je za Barcelonu nastupao između 2004. i 2007. godine (Foto: EPA-EFE)
Giuly je za Barcelonu nastupao između 2004. i 2007. godine (Foto: EPA-EFE)
Vrhunski sportisti savršene su mete za prevarante. Općenito, to su vrlo mladi ljudi, s malo iskustva vezano za ekonomiju i obično dolaze iz skromnih porodica. Nekadašnji francuski reprezentativac i nogometaš Barcelone Ludovic Giuly osjetio je na vlastitoj koži kako je biti izgiran.

Bilo je mnogo slučajeva da su poznati sportisti ubrzo nakon završetka karijere bankrotirali. Iako u slučaju Ludovica Giulyja to nije bio slučaj, on je bio žrtva milionske prevare koja je mogla završiti na neželjen način.

"Moj bankar mi je objasnio da je novac na mojim računima zapravo zaplijenjen", kaže bivši krilni napadač Barcelone.

Naime, on je kompaniji SportInvest koja ulaže u imovinu nogometaša, povjerio 5,3 miliona eura, a oni su mu uzimali proviziju za svako ulaganje, što igrač nije znao.

"Primijetio sam da sam bio prisiljen plaćati kredite po kamatnoj stopi od gotovo 6%. Sve nekretnine koje su me natjerali da kupim bile su precijenjene u odnosu na konvencionalne cijene tih nekretnina koje su vrijedile samo 3,5 miliona", kazao je nekadašnji francuski reprezentativac.

Srećom, na vrijeme je shvatio problem i nije izgubio više novca.

"Finansijski sam ostalo stabilan i nisam na ulici, jer nisam dao sav svoj novac", dodao je Giuly, koji je ovu priču otkrio kako bi upozorio ostale sportiste da budu oprezni kada se upuštaju u slične projekte.

Giuly je tri sezone igrao za Barcelonu s kojom je osvojo sve što se može osvojiti, uključujući dvije titule u La Ligi i Ligu prvaka.