Upisao se u historiju
56

Bivši Arsenalov igrač promijenio ime i zaigrao za reprezentaciju Kine

Piše: N. K.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Li Ke (26) je postao prvi naturalizovani nogometaš koji je zaigrao za Kinu u današnjoj pobjedi u prijateljskoj utakmici protiv Filipina rezultatom 2:0.

Li se našao u startnoj postavi Kineza i odigrao je kvalitetno 55 minuta na svom debiju. Na kraju je bivši Arsenalov igrač zaradio aplauz oko 40.000 gledatelja.

Bivši omladinski reprezentativac Engleske rođen u Londonu se zvao Nico Yennaris prije nego što je prešao u kineski klub Beijing Guo'an. Promijenio je državljanstvo i postao prvi naturilizovani nogometaš u Kini ikad.

Također, ovo je bio prvi meč Marcella Lippija na klupi Kine u svom drugom mandatu. Italijan je održao obećanje kako će izgraditi novu ekipu, a danas je imao četiri debitanta u sastavu.

Kina je kontrolisala loptu i dominirala cijelom utakmicom. Wu Xi je doveo Kineze u vodstvo u 14. minuti nakon prodora Li Leija.

Zhang Xizhe je potom predriblao golmana i udvostručio prednost što je bilo dovoljno za pobjedu domaćina. Wang Ziming je propustio šansu da uveća prednost nakon što je pogodio okvir gola u 89. minuti.