Želi se reaktivirati
0

Bivša zvijezda Premiershipa iznenada pojačava Islanđane pred BiH?

D. P.
Sigurdsson je u Premier ligi učestvovao u više od 100 golova (Foto: EPA-EFE)
Sigurdsson je u Premier ligi učestvovao u više od 100 golova (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Islanda vrlo vjerovatno dobit će veliko pojačanje uoči kvalifikacionog duela protiv Bosne i Hercegovine pošto se nogometu vraća Gylfi Sigurdsson.

Najveća zvijezda nogometa na Islandu u posljednjoj deceniji i duže od toga, Gylfi Sigurdsson (33), neaktivan je nogometaš već više od godinu dana nakon što je bio u procesu istrage zbog navodne pedofilije.

Nogometaš Evertona tako je prekinuo svoju karijeru, a nakon što su mu odbačene sve optužbe, dobio je priliku da se vrati na nogometne terene. Sigurdsson, koji je doveo selekciju do najvećeg uspjeha reprezentacije Islanda i četvrtfinala Evropskog prvenstva 2016. godine, smatra se najvećim herojem tamošnjeg nogometa.

Sada se aktivirao i trenira s danskim klubom Lyngbyjem, gdje se bori za povratak na teren. To je potvrdio trener Freyr Alexandersson, koji najavljuje da bi ovaj playmaker trebao biti veliko pojačanje za njegov tim.

"Uvijek ima nade, tako da sam trenutno optimističan u ovom slučaju. Moramo mu samo dati nekoliko sedmica kako bi mogao raditi na jačanju fizičke forme. Pogledat ćemo ga u naredne dvije ili tri sedmice. Bilo bi fantastično da imamo tako vještog nogometaša s loptom jer može podići cijeli klub na viši nivo", rekaoj e Alexandersson za danski Bold.

Iako ne igra već dugo, takav playmaker i čovjek koji je "sam" donio Island na veliku nogometnu mapu, odmah bi mogao dobiti šansu i u reprezentaciji jer je to najavio i selektor Age Hareide.

Hareide je najavio da će ga pozvati, čim Sigurdsson odluči da želi nastaviti karijeru. Kako će postati novi igrač Lyngbyja, tako se očekuje da će se i vratiti u reprezentaciju Islanda. Iako ne igra već dugo, i dalje je apsolutno najveća zvijezda nogometa u ovoj skandinavskoj zemlji i najpotentniji te najopasniji igrač u kreaciji na terenu te u ofanzivnim rolama tima.

"On sam mora odlučiti da li želi ponovo igrati. Ako želi, očito je da će biti u mojim planovima. Naravno, i ako zadrži isti standard kao i prije. Jako sam sretan što je oslobođen svih optužbi jer su ovo bile dvije godine pakla za njega", poručio je selektor Islanda.

Inače, Island će dočekati BiH 11. septembra u šestom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Zmajevi će prije toga odraditi i domaći meč protiv Lihtenštajna.

Sigurdsson je posljednji angažman imao u Evertonu, a prije toga sjajan je bio u Swanseaju, Tottenhamu i Hoffenheimu. O kakvom se igraču radi, govori podatak da je u najjačoj ligi svijeta upisao 67 golova i 52 asistencije.