|

"Bit će izuzetaka u Beckhamovom zakonu"

"Bit će izuzetaka u Beckhamovom zakonu"
0
T
Totalsport
4.11.2009. u 13:45
0
komentara
0

dijeljenja
"Bit će izuzetaka u Beckhamovom zakonu" Foto: Reuters
Španska ministrica gospodarstva Elena Salgado objelodanila je da će se po dosadašnjoj stopi (24%) nastaviti oporezivati prihodi sportista-stranaca u Španiji koji će potpisivati petogodišnje ugovore o radu.
Ministrica je time reagovala na hajku koja je nastala u španskoj sportskoj javnosti, izazvanu vladinim puštanjem u zakonsku proceduru novog prijedloga poreznog zakona, koji će strance u Španiji, čime će najviše biti pogođeni nogometni klubovi, razvrstati u najelitniji porezni razred (stopa od 43%).

- Sigurna sam da novi zakon neće utjecati na srozavanje španskoga klupskog nogometa. Primera će i dalje ostati najbolja evropska nogometna liga - kazala je Salgado obrazloživši da će iz novog načina oporezivanja biti izuzeti oni stranci-sportisti koji budu sa svojim klubovima-poslodavcima potpisivali dugoročne ugovore, minimalno na pet godina trajanja.

Kazala je također da je taj zakon namijenjen radnicima koji u Španiji borave na kraće određeno vrijeme, te u mirovinskim fondovima participiraju na nezadovoljavajući način.

Također je dodala:

- Dosadašnja je situacija bila neprimjerena i neodrživa. Zakon sa stopom od 24 posto bio je namijenjen slobodnim djelatnostima poput naučnika i umjetnika, a ne nogometašima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.