Wayne Rooney
0

"Bilo je teško igrati s Ronaldom, gušio me"

Totalsport
Wayne Rooney (Foto: AP)
Wayne Rooney (Foto: AP)
Prilikom preuzimanja novinarske nagrade za najboljeg nogometaša u Premierligi protekle sezone napadač Manchester Uniteda Wayne Rooney priznao je da ga je Cristiano Ronaldo gušio u igri.

"S Ronaldom u paru bilo je drugačije. On se nadavao golova, ali njegovom partneru u vrhu napada nije nimalo jednostavno", rekao je Rooney, koji se preporodio upravo odlaskom Portugalca u Madrid postigavši protekle sezone 26 prvenstvenih golova za United.

"Imao je Ronaldo običaj loptu 'donositi' u šesnaesterac. U takvim okolnostima napadač koji je u šesnaestercu nema kuda pobjeći, otvoriti se", pojasnio je 24-godišnji napadač engleske nogometne reprezentacije.

Ronaldo je u sezoni 2007/2008 postigao 42 gola za United u svim takmičenjima, dovukavši tim Alexa Fergusona do engleskoga i evropskog naslova.

Nefunkcionisanje s Ronaldom odvelo je pak Rooneyja sve dalje od šesnaesterca, na mjesto desnog krila, što je darovitog golgetera potpuno iscrpljivalo zbog odbrambenih zadaća.

"Uoči početka ove sezone trener Ferguson rekao mi je da od mene očekuje da više zabijam glavom. S obzirom da me najčešće dotad koristio na desnokrilnoj poziciji pitao sam ga: 'Kako? Zar da trčim u šesnaesterac na vlastiti centaršut'?"

"Tokom ljeta izgubili smo Teveza i Ronalda, koji su postizali najviše. Znao sam da će se to početi očekivati od mene. Menadžer mi je rekao da me želi više u šesnaestercu i da sam možda s godinama odlutao previše daleko od gola. Nastojao sam čim bolje kontrolirati vlastitu energiju, ostajao u 16 metara. Kad su prilike počele stizati, osjećao sam se dovoljno svježe da bi ih realizovao. Onda je krenulo."