Ivica Osim
0

'Bilo bi rizično da se vratim trenerskom poslu'

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako se u potpunosti oporavio od opasnog moždanog udara pretrpljenog u novembru 2007., bivši trener reprezentacije Japana, Ivica Osim, najvjerovatnije se neće uskoro vratiti na klupu.

"Volio bih trenirati ponovo, ali doktori se ne bi složili s tim," izjavio je Osim novinarima na aerodromu Narita. "Bilo bi to veoma riskantno za mene i moju porodicu."

Ovaj fudbalski stručnjak u srijedu se vratio u Japan kako bi se konsultovao sa doktorima u vezi daljeg tretmana. Mediji su prenijeli vijest o mogućnosti da Bosanac preuzme japansku ekipu Consadole Sapporo, međutim, kako stvari stoje, od toga u skorije vrijeme neće biti ništa.

"Lijepo je vratiti se u Japan zdrav. Nedostajao mi je otkako sam otišao," rekao je 67-godišnji Osim koji se, kako prenosi Reuters, kretao bez štaka.

Zvaničnici japanskog kluba Sapporo potvrdili su da nije donijeta odluka o tome ko će voditi klub u narednoj sezoni nakon pada u drugu ligu.

U decembru je Osima na mjestu trenera zamijenio Takeshi Okada, ali je bivši trener dobio ulogu savjetnika Japanske fudbalske federacije.

Jednom prilikom je izjavio kako ne želi "umrijeti na klupi". Nije mogao gledati ni izvođenje penala u prošlogodišnjoj utakmici Azijskog kupa koju je Japan igrao protiv Australije, te se izgubio u tunelu nakon produžetaka. Kasnije je priznao da se bojao srčanog udara, a nekoliko mjeseci poslije doživio je moždani u svom domu u Japanu, dok je gledao utakmicu na televiziji.