19. kolo Premijer lige BiH
0

Bilino polje u centru pažnje

Sarajevo-x.com
NK Čelik, Zenica
NK Čelik, Zenica
Ovoga vikenda na programu je 19. kolo Premijer lige BiH u nogometu. Derbi kola se igra u Zenici gdje će se sastati Čelik i Sloboda.

Piše: Edin Isanović

Zeničani imaju problema sa realizacijiom, ali će pokušati doći do druge proljetne pobjede. Iako će željeti da od utakmice naprave "jednosmjernu ulicu“ i utišaju bilo kakvu nadu Tuzlaka to neće biti nimalo lako. Naime, izabranici Sakiba Malkočevića sa dosta optimizma gledaju nastavak prvenstva, a primarni cilj je plasman u Kup UEFA. Trenutno pozicijia im to garantira. Čvrsta i koncentrirana odbrana trebala bi se preslikati i na Bilinom polju.

Lider pod Bijelim Brijegom dočekuje Travnik. Kvalitet je na strani "Plemića“, ali to moraju prezentirati i na travnjaku. Domaćin je do sada bio nemilosrdan na svom terenu i teško je očekivati da će "prosuti“ bodove upravo protiv tima sa Pirote.

Otežavajuća okolnost za goste je i neigranje nekoliko standradnih prvotimaca. Na Grbavicu stižu Laktaši koji su u posljednja dva susreta upisali isto toliko remija. Plavi utakmicu dočekuju u pomalo napetoj atmosferi zbog prošlonedjeljnog poraza u posljednjim trenucima utakmice. Tri boda su im nužno potrebna kako bi dobili mir prije reprezentativne pauze.

Posušje će pokušati prekinuti mini seriju loših rezultata. Sa druge strane stajat će Modriča. Ukoliko tim sa Mokrog doca želi ostati u utrci za opstanak, prava na krivi korak nema, posebno ne nakon domaćeg posrtanja protiv Slobode na otvaranju nastvka sezone. Ovdje i gosti vide idealnu priliku za bodove, tim više što bi se u slučaju poraza našli u nezavidnoj situaciji.

Velež sa valom optimizma gostuje u Istočnom Sarajevu. Preostaje da vidimo je li susret protiv Slavije najava boljih dana ili Abdulaha Ibrakovića očekuju nove glavobolje. Domaćinu se pobjeda nameće kao imperativ ukoliko žele ostati u samom vrhu.

Nakon što su rutinski odradili posao protiv Orašja, bordo tim gostuje u gradu na Trebišnjici. Leotar je u nastavku već kiksao na domaćem travnjaku (Zvijezda) i evidentno je da će za svoj status strahovati do kraja prvenstva. Sarajevo je do sada upisalo devet gostujućih bodova. U ovom sudaru žele popraviti taj konto kako bi se nakon blijedih jesenskih igara upustili u borbu za nastup u Kupu UEFA. Na Policama će biti jači za povratnika Alena Škoru.

Gostovanje Širokog Brijega u Orašju čini se idealnom prilikom za započinjanje novog pozivitnog niza domaćina. Poraza na Koševu tim sa Save gurnuo je ka dno tabele pa će protiv gostiju sa Pecare morati jurišati na pobjedu. Očekuje ih težak posao.

Život u sredini tabela realnost je za Borac. U drugom uzastopnom domaćem okršaju imat će priliku da pobjedom nad Zvijezdom poprave plasman. Dva posljednja nastupa unijela su dosta samopouzdanja. S druge strane, gosti iz Gradačca u prošlom su kolu remizirali kući, a budući da ionako ne mogu nigdje iz sredine, gostovanje u Banjaluci biti će zanimljiv ispit.

subota:

Željazničar – Laktaši
Slavija – Velež

Orašje – Široki Brijeg Borac – Zvijezda Čelik – Sloboda Leotar - Sarajevo Zrinjski – Travnik Borac – Zvijezda

Utakmica na Bilinom polju počinje u 20.15, Banjaluci 18, dok dvoboj pod Bijelim Brijegom starta u 17 sati. Što se tiče ostalih utakmica one počinju u 15 sati.

nedjelja:

Posušje – Modriča (15 sati).