Nogomet
30

Bilić bolji od Kloppa: West Ham nastavio briljirati protiv velikana

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Slaven Bilić sa svojim West Hamom nastavlja briljirati protiv velikana engleskog fudbala. Ponizio je Liverpool na Anfieldu (3:0) krajem augusta kada je na klupi Redsa sjedio Brendan Rodgers, a slavio je protiv Liverpoola i na svom Boleyn Groundu u 20. kolu Premiershipa. Ovog puta bilo je 2:0, a umjesto Rodgersa za glavu se hvatao Jurgen Klopp.

West Ham je u ovoj sezoni, pored dvije navedene pobjede protiv Liverpoola, bio bolji od Arsenala na Emiratesu (2:0), Manchester Cityja na Etihadu (2:1) i Chelseaja na Boleyn Groundu (2:1). Od velikana engleskog fudbala Bilićeve Čekićare jedino je "preživio" Manchester United koji je na Old Traffordu odigrao bez golova protiv West Hama.

Da nije imao problema sa povredama najboljih igrača (Sakho, Reid, Payet, Moses...) Bilić bi u ovom trenutku vjerovatno bio u borbi za titulu, ali ni sada nije daleko od prvoplasiranog Arsenala koji ima sedam bodova više, ali i utakmicu manje. West Ham sada ima niz od dvije pobjede, a prije toga imali su krizni period od osam utakmica bez pobjede.

Ponovo su Čekićari igrali agresivno, ponovo je kod Redsa nedostajalo više pokretljivosti i hrabrosti, te agilnosti Christiana Bentekea. Ipak, prvu šansu imali su gosti u 4. minuti preko Ibea koji je šutirao pored gola. Šest minuta kasnije Antonio nakon centaršuta Valencije donosi vodstvo West Hamu.

Veliku šansu za povećanje vodstva domaći tim je imao u 18. minuti kada je Lanzini sjajnim udarcem sa ivice šesnaesterca pogodio stativu. Okvir gola pogodio je i Liverpool u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena kada je prečku pogodio Emre Can.

U 55. minuti bivši igrač Liverpoola Andy Carroll pogađa za 2:0 i veliko slavlje na Boleyn Groundu. To je bio njegov treći ligaški gol ove sezone u njegovom 150 nastupu u Premiershipu. Interesantno, Carroll je ukupno postigao 37 golova u Premiershipu, a čak njih 19 je postigao glavom.

Šansu za potop Redsa imali su Carroll i Antonio u 69. minuti, ali je Mignolet spasio svoj tim od katastrofe. Na kraju, nova velika pobjeda za West Ham i novo razočarenje za Kloopa i njegov Liverpool.

Rezultati 20. kola Premiershipa:

West Ham - Liverpool 2:0 Sunderland - Aston Villa (16:00 sati) Leicester City - Bournemouth (16:00 sati) Arsenal - Newcastle (16:00 sati) Norwich - Southampton (16:00 sati) WBA - Stoke (16:00 sati) Manchester United - Swansea (16:00 sati)

Watford - Manchester City (18:30 sati) Crystal Palace - Chelsea (sutra, 14:30 sati) Everton - Tottenham (sutra, 17:00 sati)

Tabela: