Bivši Muslimovićev klub
27

Bili su hit u Seriji A ne tako davno: Popularni klub se prodaje za jedan euro i kreće od dna

D. P.
Messina je oduvijek imala vatrene navijače (Foto: Twitter)
Messina je oduvijek imala vatrene navijače (Foto: Twitter)
Čuveni sicilijanski nogometni klub Messina nalazi se pred novim početkom i prodaje se za simboličan iznos od jednog eura.

Messina je u protekle dvije decenije išla od očaja do sjaja i obratno. Klub je prošao kroz mnogo toga, a u sezoni 2004/2005 bio je najveći hit italijanske Serije A.

Svi su tada očekivali da će Messina ispasti iz lige, no tim predvođen Bortolom Muttijem osvojio je sedmo mjesto u žestokoj konkurenciji nikad jače Serije A.

Klub se u narednoj sezoni jedva spasio ispadanja, ali je 2007. krenuo ponor od kojeg se nikada nije oporavio. Proglašen je stečaj, a klub izbačen iz profesionalnog nogometa.

Uprkos velikom broju temperamentnih i privrženih navijača, nije bilo spasa Messini. Klub se sada prodaje za jedan euro.

Predsjednik kluba Pietro Sciotti dao je saopćenje za javnost u kojem navodi da je rok za dostave ponuda predstojeći vikend nakon čega će odabrati vlasnika s najvećim potencijalom kako bi se klub vratio na mapu ozbiljnih nogometnih kolektiva.

"Još uvijek nije stigla nijedna zvanična ponuda, iako je bilo nekoliko telefonskih poziva. Želim svoje vrijeme u klubu završiti tako da ga prodajem za simboličnih 1 euro. Rok je 12. juni. Ukoliko ne stigne ponuda, donijet ću potrebnu odluku čak i ako bude teška", rekao je Sciotti na zvaničnoj stranici kluba.

Podsjetimo, nekoliko istaknutih imena prošlo je kroz Messinu u proteklim decenijama, a među njima su Salvatore Schillaci, Antonio Nocerino, Marco Storari, Riccardo Zampagna...

U klubu je igrao i nekadašnji miljenik navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine Zlatan Muslimović. Nekada odlični napadač nosio je dres ovog kluba u sezoni 2005/2006.