Nekoliko velikih zvijezda
51

Bili su bogati i prije nogometa: Od slavnog Italijana rođenog u dvorcu do princa Bruneja

D. P.
Najbogatiji nogometaš svijeta Faiq Bolkiah na prijemu kod kraljice Elizabete (Foto: Instagram)
Najbogatiji nogometaš svijeta Faiq Bolkiah na prijemu kod kraljice Elizabete (Foto: Instagram)
Nogometaši danas zarađuju veliki novac, no postoji i određeni broj igrača koji su bili veoma bogati i prije nego što su započeli s karijerom.

U fokusu u posljednje vrijeme je Faiq Bolkiah, najbogatiji nogometaš na svijetu. Bolkiah je nećak sultana Bruneja Hassana Bolkiaha i sin princa Jefrija Bolkiaha.

Bolkiah je prošao nogometnu školu nekoliko velikih engleskih klubova, ali je prije nekoliko dana portugalski Maritimo raskinuo saradnju s njim. Potpisao je ugovor s tajlanskim Chonburijem gdje će potražiti svoju sreću. Njegovo nasljedstvo je 13 milijardi funti što ga čini najbogatijim nogometašem svijeta.

Slavni Italijan Gianluca Vialli rođen je i odrastao u dvorcu Castello di Belgoioso u Cremoni. Njegov otac je stekao milione, a Vialli je imao lagodno djetinjstvo i na kraju se proslavio u dresovima Juventusa, Chelseaja, Sampdorije i Cremonesea.

Dvorac u kojem je rođen Vialli
Dvorac u kojem je rođen Vialli

Za razliku od većine brazilskih nogometaša koji su odrasli u neimaštini i favelama, najbolji igrač svijeta 2007. godine Ricardo Kaka je odrastao u veoma bogatoj porodici. Njegov otac Bosco Pereira Leite bio je poznati brazilski inžinjer, a majka Simone učiteljica u školi.

Gerard Pique je imao lagodno djetinjstvo također. Njegov otac Joan je uspješan biznismen i advokat, dok je majka Motserrat direktorica bolnice u Barceloni.

Frank Lampard je zaradio veliki novac od nogometa, ali su isto učinili i ostali članovi njegove porodice. Otac Frank Lampard Senior je također bio nogometaš, a ujak mu je proslavljeni engleski nogometaš i trener Harry Redknapp.

Nogometom se bavio i Al-Saadi Gaddafi, sin dugogodišnjeg libijskog lidera Muammara Gaddafija. Al-Saadi je igrao u Italiji za Udinese, Sampdoriju i Perugiju, ali se 2011. godine povukao i postao komandir oružanih snaga Libije.

Al-Saadi Gaddafi
Al-Saadi Gaddafi

Među nogometašima koji su bili bogati i prije nego što su počeli graditi karijeru su još i Andrea Pirlo, Robin van Persie, Hugo Lloris, ali i Mario Balotelli kojeg je usvojila bogata porodica sa Sicilije.