Drugi strijelac lige
14

Bilbija: Moj maksimalan trud se isplati, Bekrić nam je donio smirenost i iskustvo

Piše: D. B.
Nemanja Bilbija (Foto: F. K./Klix.ba)
Nemanja Bilbija (Foto: F. K./Klix.ba)
Napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija i ove je sezone u sjajnoj formi. Banjalučanin odlično igra za Plemiće te je drugi strijelac lige, a s njim smo razgovarali o dosadašnjem dijelu sezone, njegovim igrama i očekivanjima za nastavak sezone.

Dvadesetsedmogodišnji Bilbija od dolaska u Zrinjski u februaru 2016. godine igra uglavnom konstantno dobro te je dao veliki doprinos u osvajanju tri titule prvaka BiH u nizu. Novu sezonu je odlično otvorio, u sedam odigranih kola je postigao šest golova, zbog čega je drugi strijelac lige. Posljednja je nastradala Zvijezda 09 koju je ispratio sa četiri gola od ukupnih 5:2 za Plemiće.

"S obzirom na to da smo lošije počeli sezonu od očekivanog, pobjeda protiv Zvijezde 09 je bila imperativ za priključak s vrhom tabele. Nismo trebali primiti dva gola, ali eto, dogodilo se. Važno je da smo pobijedili, sada se trebamo dobro oporaviti kako bismo bili spremni za tešku subotnju utakmicu protiv Krupe", izjavio je Bilbija.

Iako u sedam kola ima tri remija i četiri poraza, Zvijezda 09 nije lagan protivnik, a Nemanja posebno cijeni to što novajlije u ligi žele igrati otvoreno i nadigravati se s protivnicima.

"U Premijer ligu BiH su ušli superiorno te su pokazali da imaju kvalitet. Imaju dobrog predsjednika, mali su, ali i stabilan klub. Pokazali su dobru igru, protiv nas su u svakom trenutku pokušavali igrati. Rani gol ih je poremetio, otvorili su se pa su na kraju primili puno golova. Smatram da se moraju malo pojačati kako bi opstali u ligi, ipak je ovo najviši rang bh. nogometa. Poštujem ih što ne nabijaju lopte, što igraju i na 3:0, svaka čast na tome. Nadam se da će ih 'pogledati' sreća te da će imati pozitivne rezultate", rekao je nogometaš Zrinjskog.

Nakon lošijeg starta sezone i eliminacije iz Evrope, aketuelni prvak se polako vraća.

"Atmosfera je bolja nakon dvije pobjede, imali smo pet vezanih gostujućih utakmica uključujući Evropu. Nažalost, neki rezultati su bili loši, uvukla se nesigurnost, ali se vraćamo polako. Pokušat ćemo pobijediti Krupu, a reprezentativna pauza će nam sigurno dobro doći", kazao je Bilbija.

On je definitivno u odličnoj formi te je ponajbolji igrač Zrinjskog. To je rezultat nekoliko faktora.

"Iz godine u godinu dajem maksimum. Zrinjskom sam postigao četiri gola dok sam igrao za Borac, sada sam se 'revanširao' te u dresu Plemića postigao četiri pogotka Zvijezdi 09. Maksimalan trud daje rezultate. Zadovoljan sam i privatno i profesionalno. Ispunjavaju me sin Jakov i supruga Sanja, ovaj novi život je zaista prelijep. Također, u Mostaru mi je veoma lijepo, ako ne odem u inozemstvo, 99 posto ostajem ovdje", riječi su našeg sagovornika.

Naredni protivnik Zrinjskom je Krupa.

"Oni su neugodan protivnik svima, imali smo poraza, pobjeda i remija na gostovanjima Krupi. Igraju dobro, ali je mali problem umjetna trava. Mi se nadamo pobjedi, ali ako ne mognemo doći do nje, zadovoljni bismo bili i bodom. U 8. kolu ima dosta derbija, iz vrha tabele neće moći niko puno 'pobjeći' prije pauze u prvenstvu", smatra Bilbija.

Jedan od igrača koje izuzetno cijeni je njegov iskusniji saigrač Samir Bekrić koji je također bio strijelac protiv Krupe, ali je svoj kvalitet demonstrirao i na ostalim utakmicama na kojim je dobio priliku.

"Donio nam je iskustvo i neophondu smirenost. Koliko god da igra, on daje svoj doprinos. Ove sezone igra nešto više u odnosu na prošlu, radi se o veoma kvalitetnom igraču. Otkad znam za sebe, znam i za Bekrića", istakao je igrač Plemića.

Zrinjski će i ove sezone jurišati na titulu.

"Ambicije su nam prvo mjesto, bore se četiri ekipe i traži se prvak. Treba nam se poklopiti dosta toga, a moramo se vratiti u prošlogodišnju formu", završio je Bilbija.