Nogomet
124

BiH skuplja i bolje plasirana od Irske, da li će to biti dovoljno za Euro?

Piše: Edin Isanović
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija BiH u petak igra prvu utakmicu baraža za odlazak na Euro koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Kao što je poznato protivnik je Irska. Prema podacima njemačkog portala Transfermarkt.de vrijednost bh reprezentacije je 121,65 miliona eura (nešto manje u odnosu na dvoboj s Velsom). S druge strane, vrijednost Irske je 89,85 miliona eura.

Kod reprezentacije BiH najskuplji je veznjak rimske Vučice Miralem Pjanić. Pored imena bh. reprezentativca stoji vrijednost 30 milion eura (ranije bilo 26 miliona). Veznjak Rome najskuplji je igrač ako se gledaju obje selekcije.

Na drugom mjestu je njegov klupski saigrač Edin Džeko sa 18 miliona eura (ranije bilo 20 milona eura).

Treću poziciju dijele igrač Lazija – Senad Lulić i golman Chelseja Asmir Begović ( 12 miliona eura). U procjenu je uzeto 26 reprezentativaca.

Najskuplji kod selekcije Irske su saigrači Muhameda Bešića iz Evertona. Vrijednost Seamusa Colemana je 19 miliona eura, dok James MC Cartthy vrijedi 17 miliona eura. U procjenu je uzeto 29 igrača.

Osim toga, Zmajevi su i po FIFA-inom rankingu bolje plasirani od suparnika u baražu. Izabranici Mehmeda Baždarevića su na 20. mjestu, dok je Irska 42.

Da li će ovi pokazatelji biti dovoljni za odlazak na Euro, ostaje da vidimo. Prva utakmica baraža na programu je u petak na Bilinom Polju s početkom u 20:45 sati.