Kongres FIFA-e na Bahamima
0

BiH se više ne mora bojati "otimanja" igrača

Sarajevo-x.com
Sepp Blatter na 59. kongresu FIFA-e na Bahamima
Sepp Blatter na 59. kongresu FIFA-e na Bahamima
Na FIFA-inom kongresu na Bahamima u srijedu je raspravljano o šest stavki koje se naravno tiču najvažnije sporedne stvari na svijetu, no jedna od njih zasigurno je odlična i za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Naime, na incijativu Alžirskog fudbalskog saveza FIFA-i je dostavljen prijedlog o izmjeni pravila o dobnoj granici igrača s dvojnim državljanstvom koji se moraju opredijeliti za koji nacionalni tim će nastupati.

Do sad, igrači sa dvojnim državljanstvom su se u dobi do 21. godine morali opredijeliti za koji će nacionalni tim igrati tako da bi ubuduće naprimjer igrač mlade francuske reprezentacije s alžirskim i francuskim državljanstvom, koji nikad ne dobije poziv u seniorsku reprezentaciju, mogao zaigrati za reprezentaciju Alžira.

Odluku je podržalo 58% glasova tako da igrači koji su nastupali za U-21 i mlađe kategorije i dalje zadržavaju pravo nastupa za drugu reprezentaciju ukoliko ne nastupe za seniorski tim.

Inicijativa je potekla od alžirske reprezentacije koja je gubila igrače jer su odabirali da nastupaju za francusku reprezentaciju.

Ova FIFA-ina odluka značila bi da se reprezentacija BiH ne treba bojati preotimanja igrača te da ipak može računati na one fudbalere koji su branili boje drugih juniorskih selekcija, kao što su Haris Medunjanin koji je nastupao za mladu reprezentaciju Holandije ili Asmir Begović koji je branio za Kanadu.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je na kongresu saopštio i da će mu trebati još godinu dana da ispita pravnu održivost propisa po kojem bi klubovima bilo dozvoljeno da imaju samo po pet stranih igrača u postavama.

Ideja je izazvala žestoku reakciju u grupi najvećih klubova koji su zaprijetili Blatteru evropskim sudom, koji ne dozvoljava ograničenja broja uposlenika iz bilo koje države Evropske unije.

'Evropska unija više ne priča o tome da je takav prijedlog po zakonu, već od nas traži da provjerimo da li kršimo zakon što je veliki napredak“, utvrdio je Blatter

Blatter smatra da veliki broj inostranih igrača stvara određene komplikacije te da su trenerima često potrebni prevodioci i nekoliko svjetskih jezika te da 'to sve skupa prestaje ličiti na fudbal'.

Ovoj odluci najviše se protive engleska Premijer liga, te njemačka Bundesliga, dok se španska Primera nije posebno bunila, ali primjena ovog sporazuma bila bi moguća samo ako bi ga sve države prihvatile.