Nogomet
138

BiH protiv Gibraltara bez četiri igrača, a šestorici prijeti suspenzija za meč protiv Grčke

Piše: O. T.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Osam žutih kartona podijelio je Šveđanin Jonas Erisksson reprezentativcima Bosne i Hercegovine u remiju protiv Grčke u gostima (1:1) u okviru 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Dva od osam žutih kartona, odnosno crveni karton pokazan je Edinu Džeki koji će propustiti domaći meč protiv Gibraltara 25. marta naredne godine.

Džeko je jedan od četiri igrača BiH koja su sinoć zaradila suspenziju za meč protiv Gibraltara. Osim njega, u Zenici protiv posljednje ekipe naše grupe H igrat ćemo bez Senada Lulića, Ognjena Vranješa i Mate Jajala. Dakle, četiri igrača koja su sinoć počela meč neće igrati protiv Gibraltara.

Pod prijetnji suspenzije od ranije su bili Haris Medunjanin, Sead Kolašinac i Milan Đurić. Pošto sinoć nisu dobili javnu opomenu (Medunjanin nije ini igrao) stu "prijetnju" imat će i ako zaigraju protiv Gibraltara. Ukoliko u tom meču dobiju javnu opomenu, neće igrati protiv Grčke 9. juna na Bilinom Polju u Zenici.

Njima su se pridružili Izet Hajrović, Miralem Pjanić i Emir Spahić koji su sinoć dobili po žuti karton i morat će paziti u meču protiv Gibraltara kako bi bili dostupni za sudar sa Grcima u 6. kolu.

Pravilo FIFA-e u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. nalaže da se igrač kažnjava suspenzijom od jednog meča nakon što dobije paran broj žutih kartona, a kod nas trenutno paran broj kartona imaju Džeko, Lulić, Jajalo i Vranješ, dok po jedan žuti karton imaju Hajrović, Pjanić, Spahić, Medunjanin, Kolašinca i Đurić.

Raspored reprezentacije BiH do kraja kvalifikacija:

  1. kolo: Gibraltar (kući, 25. marta 2017. godine)
  2. kolo: Grčka (kući, 9. juna 2017. godine)
  1. kolo: Kipar (u gostima, 31. augusta 2017. godine)
  2. kolo: Gibraltar (u gostima, 3. septembar 2017. godine)
  3. kolo: Belgija (kući, 7. oktobra 2017. godine)
  4. kolo: Estonija (u gostima 10. oktobra 2017. godine)