Nogomet
0

BiH pobijedila Vels, Izrael izgubio: Sada je sve u našim rukama

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u 9. kolu kvalifikacija za EURO savladala je reprezentaciju Velsa sa 2:0, a golove su postigli Milan Đurić i Vedad Ibišević. Zmajevi sada imaju sve u svojim rukama pošto je Kipar u gostima savladao Izrael rezultatom 2:1.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras na Bilinom Polju Vels rezultatom 2:0 u devetom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo iduće godine u Fracuskoj. Zmajevi sada imaju sve u svojim rukama, te bi pobjedom na Kipru obezbijedili odlazak u baraž.

Naši reprezentativci su od početka meča preuzeli inicijativu, no nisu uspjeli uputiti šut u okvir gola Henneseya, a najuzbudljivije pred golom gostiju je bilo na isteku desete minute, kada je Edin Višća iskosa sa desne strane šutirao pored lijeve stative gostujućeg gola.

U 12. minuti Aaron Ramsey je iz slobodnog udarca pokušao dovesti Vels u vodstvo, ali je lopta otišla pored lijeve stative.

U 24. minuti Velšani su pokušali brzim kontranapadom ugroziti naš gol, no Asmir Begović je istrčao van kaznenog prostora i izbio loptu ispred Robson-Kanua.

Najveća zvijezda Velšana Gareth Bale bio je praktično nevidljiv do 34. minute, kada je iz slobodnog udarca sa tridesetak metara šutirao ravno u Begovića.

Prvi žuti karton vidjeli smo u 42. minuti kada je Emir Spahić srušio Balea koji je bio u punom sprintu po lijevoj strani. Ramsey je iz slobodnog udarca centrirao, no Salihović je bio na pravom mjestu da otkloni opasnost od našeg gola. U posljednjoj minuti prvog poluvremena Ramsey je bio u solo prodoru, no naša odbrana je pravovremeno reagovala.

Na poluvremenu selektor Baždarević je umjesto Emira Spahića na teren uveo Edina Cocalića.

Miralem Pjanić je u 49. minuti dobro prošao po desnoj strani, ali njegov prizeman centaršut na Ibiševića je izblokiran i lopta je završila u korneru. Bale je ponovo zaprijetio u 56. minuti, ali je bio neprecizan.

U 60. minuti selektor Baždarević je vidno umornog Višću zamijenio korpulentnim Milanom Đurićem, s obzirom na to da su Velšani bili dominantni u skok igri tokom prvih sat vremena igre. Mešin potez se ispostavio kao pun pogodak s obzirom da je Bilino Polje proključalo u 71. minuti kada je Milan Đurić matirao loše postavljenog Henneseya. Miralem Pjanić je sjajno centrirao, a Đurić je udarcem glavom lobovao istrčalog golmana Velsa.

Velšani su krenuli na sve ili ništa, ali Ramsey, Bale i Edwards su bili neprecizini.

I onda u 90. minuti novi pogodak u mreži Henneseya. Miralem Pjanić je silovito šutirao, lopta je pogodila nekoga od gostujućih igrača i završila u korneru. Udarac iz ugla je izveo Pjanić, a u kaznenom prostoru najbolje se snašao Vedad Ibišević kojem sa pola metra nije bilo teško pogoditi gol gostiju za konačnih 2:0.

Naša reprezentacija za tri dana igra odlučujuću utakmicu na Kipru, u kojoj nas pobjeda definitivno vodi u doigravanje.

Tabela

1.Belgija 20 2.Vels 18 3.BiH 14 4.Izrael 13 5.Kipar 12 6.Andora 0