Kvalifikacije za SP
330

BiH ostala i bez teoretskih šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo

Piše: E. B.
Slovačka je savladala Maltu i definitivno izbacila Zmajeve iz kombinacija za baraž (Foto: EPA-EFE)
Slovačka je savladala Maltu i definitivno izbacila Zmajeve iz kombinacija za baraž (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je i teoretski ostala bez šansi za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Rusiji nakon što je u posljednjem kolu grupe F Slovačka savladala Maltu i na taj način srušila i posljednju šansu Zmajevima da se nekim čudom domogne Mundijala.

Podsjetimo, Zmajevima je za plasman u baraž trebala pobjeda u Estoniji uz povoljan rasplet u još tri utakmice. Uz poraz Grčke od Gibraltara, Zmajevima je trebao i povoljan rasplet na mečevima Slovačka - Malta i Slovenija - Škotska, odnosno pobjede Malte i Slovenije. Nažalost, to se nije desilo.

Slovačka je rutinski savladala Maltu rezultatom 3:0 pogocima Nemeca iz 33. i 62. minute, te Dude iz 70. i na taj način se plasirala u baraž, a u tome im je mnogo pomogla Slovenija koja je osvojila bod protiv Škotske rezultatom 2:2 (Bezjak 52., 72. - Griffiths 32., Snodgrass 88.).

U trećem meču te grupe Engleska, koja je kolo prije kraja obezbjedila plasman u Rusiju, je Kaneovim pogotkom iz penala u 27. minuti savladala Litvaniju u gostima.

U grupi E Poljska je pobjedom nad Crnom Gorom rezultatom 4:2 (Maczynski 6., Grosicki 16., Lewandowski 85., Stojković autogol 87. - Mugoša 78., Tomašević 83.) ovjerila prvo mjesto.

Danska je remijem sa Rumunijom 1:1 (Eriksen penal 59. - Deac 88.) osigurala plasman u baraž.

U rezultatski nebitnoj utakmici Kazahstan i Armenija su remizirali odigravši 1:1 (Turysbek 62. - Mkhitaryan 26.).

Grupa E

Poljska - Crna Gora 4:2 Danska - Rumunija 1:1 Kazahstan - Armenija 1:1

Grupa F

Slovačka - Malta 3:0 Slovenija - Škotska 2:2 Litvanija - Engleska 0:1