Evropska liga
128

BiH ostala bez klubova u Evropi: Sarajevo i Zrinjski nisu uspjeli u revanšima

N. K.
Detalj s utakmice Zrinjski - Malmo (Foto: Pixsell)
Detalj s utakmice Zrinjski - Malmo (Foto: Pixsell)
Nogometaši Sarajeva i Zrinjskog nisu uspjeli u revanšima trećeg pretkola Evropske lige iznenaditi BATE Borisov i Malmö pa su se oprostili od igranja u evropskim takmičenjima te je i BiH već polovinom augusta ostala bez svog predstavnika u Evropi za sezonu 2019/20.
Izabranici Husrefa Musemića su odigrali odličan meč u Bjelorusiji, ali jednostavno nisu uspjeli doći do pogotka zbog kojeg bi unijeli u paniku u redove BATE-a, koji je branio prednost od 2:1 iz utakmice odigrane u Zenici prošle sedmice.

Već u prvih 20-tak minuta Sarajevo je dva puta opasno zaprijetilo preko Handžića i Velkoskog, a onda su sljedeće minute pripale domaćim. Dvije dobre šanse propustili su Stasevich i Moukam.

Međutim, Bordo tim nije odustajao i do odlaska na odmor imali su još dvije dobre prilike. Prvo je Mustafić šutirao pored gola, a onda je golman BATE-a krajnjim naporom izbacio loptu u korner nakon udarca glavom Hebibovića.

Prvu priliku u nastavku meča propustio je Stashevic, ali je Kovačević bio oprezan, a onda se u dva navrata u odličnoj šansi našao Velkoski. Nastavilo je Sarajevo pritiskati odbranu bjeloruske ekipe, ali promjene rezultata nije bilo pa su domaći mogli početi sa slavljem zbog prolaska u play-off Evropske lige.

Zrinjski je na Pecari u Širokom Brijegu pobijedio Malmö rezultatom 1:0, ali to nije bilo dovoljno da se dostigne velikih 3:0, koliko je švedska ekipa imala prednost iz prvog meča odigranog prošle sedmice.

Mostarci su u prvom poluvremenu bili malo bolji protivnik, ali vrijedi izdvojiti tek šansu Lendrića iz 18. minute.

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell

I u nastavku slična nogometna predstava, a osim opasne prijetnje Čurjurića iz slobodnog udarca nije bilo previše uzvuđenja. I kada su svi očekivali kraj utakmice, Zrinjski je ipak uspio pobijediti, a gol vrijedan trijumfa postigao je Šovšić iz penala.

BATE će u play-offu Evropske lige igrati protiv kazahstanske Astane, dok će Malmö odmjeriti snage s izraelskom Yehudom.