Skidan s liste PL BiH
58

BiH nakon skoro 20 godina ima četiri FIFA sudije, Antoni Bandić u međunarodnoj eliti

D. P.
Bandić je dobio nagradu od NS BiH (Foto: Klix.ba)
Bandić je dobio nagradu od NS BiH (Foto: Klix.ba)
Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) usvojila je prijedlog Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i od naredne sezone naša zemlja imat će četvoricu sudija na elitnoj FIFA-inoj listi.

Trojici dosadašnjih bh. sudija s FIFA-ine A liste (Irfan Peljto, Miloš Gigović i Luka Bilbija) priključen je i Antoni Bandić iz Gruda.

Sudijski komitet FIFA-e je prihvatio zahtjev NS BiH o uvrštavanju i četvrtog sudije, tako da ćemo ovaj broj arbitara na elitnoj listi imati prvi put nakon 2004. godine.

U narednoj godini Nogometni savez BiH među FIFA-inom elitom predstavljat ćeIrfan Peljto (Sarajevo), Miloš Gigović (Bosanska Gradiška), Antoni Bandić (Grude), Luka Bilbija (Prijedor), Tanja Račić (Banja Luka) i Merima Čelik (Sarajevo).

Zanimljivo, NS BiH je već ranije tražio od FIFA-e da uvrsti Bandića na svoju listu sudija, ali je 2022. godine "izvisio" zajedno s Harisom Kaljancem.

Podsjetimo, Bandić je u sezoni 2016/2017. bio skinut s liste sudija Premijer lige BiH nakon velikih propusta u utakmici Radnika i Zrinjskog, a koja je imala direktan utjecaj na rasplet borbe za titulu. Dosuđen nepostojeći penal za Zrinjski direktno je donio titulu mostarskom klubu ispred Željezničara.