Portugalski selektor
0

"BiH je stigla ovako daleko zbog navijača"

Sarajevo-x.com
Carlos Queiroz (Foto: AP)
Carlos Queiroz (Foto: AP)
U ekskluzivnom intervjuu sa portugalskim selektorom Carlosom Queirozom, koji je dao za web portal Fifa.com, ovaj nogometni znalac bodri svoje momke izjavama kako će njegova selekcija pobijediti "zmajeve" Ćire Blaževića.

"Oni su fantastičan tim sa sjajnim igračima koji imaju međunarodnog iskustva", priznaje Queiroz. "Bit će veoma teško igrati protiv njih u gostima jer će atmosfera na njihovom stadionu biti spektakularna. Bio sam tamo i prije i mislim da su jedan od razloga što je BiH stigla ovako daleko zapravo navijači. Moramo se paziti i biti spremni na dobar nogomet, jer ako ne budemo, iznenadit će nas. Ako nastavimo s ovakvom formom kakvu smo pokazali prethodnih mjeseci, imamo velike šanse."

Na pitanje da li je kvalifikovanje u baraž dodatni pritisak na tim Portugala, selektor odgovara: "U nogometu ste uvijek pod pritiskom, to je dio naših života. Igramo da pobijedimo. Najbolje partije pružamo pod pritiskom, tako da ne vidim zašto bi sad bilo drugačije."

Queiroz je istakao kako mu nije važno gdje se igra prva, a gdje uzvratna utakmica. Poručuje da se moraju fokusirati na pobjedu protiv BiH, te da će sačekati da vide kako će se naši momci pokazati na gostovanju u prvom susretu. To će im, poručuje, pomoći da se bolje pripreme za drugi okršaj.

"Christiano Ronaldo će igrati, nema sumnje u to", poručio je i dodao kako se najviše pribojavaju Edina Džeke.

"Nije čudo što se našao među 30 kandidata za Zlatnu loptu. On je zaista impresivan igrač koji u zadnje vrijeme igra odlično, ali je očigledno da nije jedini. Sad je vrijeme da počnemo proučavati Bosnu kako bismo što bolje igrali protiv njih", izjavio je za Fifa.com Portugalac.

Queiroz je priznao kako je njegova selekcija napravila nekoliko grešaka u početnim mečevima grupnog takmičenja, ali su kasnije popravili dojam.

"Da budem iskren, imali smo mnogo problema sa povredama, dok su neki drugi bili bez kluba. Nekoliko igrača je završilo reprezentativnu karijeru i morali smo izgraditi tim od novih igrača, a to je veoma teško učiniti usred kvalifikacija", objašnjava trener. "Ipak, mi smo to učinili, ovdje smo i samo je to važno."

Ističe da će najteže biti da se kvalifikuju. Ako to učine, poručuje da će Portugal biti među ekipama koje pretenduju na neko od prva tri mjesta na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici.

"Sto posto sam uvjeren da ćemo otići tamo", uvjeren je Queiroz.