Strpljenje je temelj uspjeha
0

NAJAVA / BiH danas igra sa Armenijom

Piše: Edin Isanović
Naša nogometna reprezentacija danas će odmjeriti snage sa Armenijom u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u JAR. Trenutno smo drugi na tabeli i sa dobrim izgledima da tu i ostanemo. Treba napomenuti da u udarnih jedanaest neće biti Zvjezdana Misimović zbog kartona.
"Ne bi bilo dobro da budemo u rezultatskom egalu. U takvim situacijama često se zna desiti da se ne postigne gol na vrijeme i da se uvuče nervoza", kaže Ibričić.
Evo kako je šef državne selekcije sortirao dojmove pred ovaj meč: "Ne samo da sam zadržao pozitivne ocjene, nego se one neprestano povećavaju. Atmosfera je toliko dobra da me sve pomalo brine. Ne smijemo se opustiti, jer bi mogli biti kažnjeni. Sada najviše radim na tome da svi igrači budu u optimalnom izdanju. Tvrdim da će biti maksimalno ozbiljni", kazao nam je selektor Blažević.

Begović se namaće, kako posložiti kockice?

Brige su slatke. Imam još nekoliko dilema koje ću otkloniti pred utakmicu.

Posljednji bedem ispred našeg gola trebali bi činiti Jahić, Spahić, Nadarević i Salihović?

Sa kvalitetnim igračima koje mi imamo, uvijek se nađe neko rješenje. Velika je blagodat za trenera kada ima nekoliko opcija. Imaćemo hitre bokove, jer će se Jahić i Salihović ubacivati i u napad. To je još jedno od napadačkih oružja našeg tima. U sredini će igrati Rahimić i Vladavić, dok za ostale dvije pozicije konkurišu Ibričić, Pjanić i Muratović. Napad čine Džeko i Ibišević

Idemo po pobjedu?

Apsolutno. Dakle, imamo itekako motiva da budemo u Jerevanu pravi. I, uvjeravam vas da ćemo učiniti sve da pobjedimo. Problem naše reprezentacije nerijetko su bile takozvane male utakmice. Igraćemo pametno i strpljivo.

Sigurno je naša nacionalna vrsta mnogo kvalitetnija od Armenaca, a posebno veseli činjenica da je selektor nekoliko puta apostrofirao da će tražiti maksimalnu ozbiljnost. BiH mora biti krajnje zrela i nametnutni racionalne postulate nogometa (borbenost i taktička disciplina) obogaćena talentom naših znalaca. Budemo li sve ovo ispoštovali, trijumf neće doći u pitanje.

Trening reprezentacije BiH pred susret s Armenijom
Kompaktno i koncentrisano od prve minute

I reprezentativci sa velikim optimizmom očekuju dvoboj sa Armenijom. Evo šta je za naš portal rekao Senijad Ibričić:

"Očekujem težak meč. No, nema tu previše filozofije, ako želimo doći do konačnog cilja, odnosno ostati na drugom mjestu, moramo pobijediti. Temelj svega može biti strpljenje, jer pretpostavljam da će se domaćin braniti. Ne bi bilo dobro da budemo u rezultatskom egalu. U takvim situacijama često se zna desiti da se ne postigne gol na vrijeme i da se uvuče nervoza. Uz pretpostavku da odigramo maksimalno požrtvovani, kompaktno i koncentrisano od prve do posljednje minute imaćemo priliku da nametnemo svoju igru i osvojimo kompletan plijen", ističe veznjak Hajduka.

Može li se kombinatorikom lomiti suparnik?

Svakako. Uz što duži posijed lopte, kombinatorika će lomiti suparnika i siguran sa da će se stvarati šanse. Da bi se sve sprovelo u djelo igrači trebaju biti psihički dobro pripremljeni. Sve u svemu vjerujem da ćemo osvojiti tri boda.

U ekipi neće biti mozga Ćirine ekspedicije, Zvjezdana Misimovića. Nogometaš Wolfsburga je pred okršaj u Jerevanu za Sarajevo-x.com rekao: "Neće biti lako, kako neki misle. Prije svega mislim da svi igrači moraju biti u maksimalnom izdanju, ne smije biti opuštanja. Ako ispoštuju sve selektorove zamisli poslije posljednjeg sudijskog zvižduka imaćemo petnaest bodova".

Na pitanje šta očekuje od igrača koji će igrati na njegovoj poziciji, Misimović je odgovorio: "Mi imamo dosta kvalitetnih nogometaša i ko god dobije priliku, siguran sam da će je iskoristiti".

Naša reprezentacija ovaj dvoboj trebala bi započeti u ovom sastavu: Supić (Begović). Jahić, Nadarević, Spahić, Salihović, Rahimić, Vladavić, Ibričić, Pjanić (Muratović), Džeko i Ibišević.

Utakmica počinje u 17. sati uz direktan prenos na NTV Hayat.

U prvoj utakmici u Zenici savladali smo Armeniju rezultatom 4-1. Mučili smo se do 31. minute kada je poentirao kapiten Spahić. Osam minuta kasnije rezultat je udvostručio Edin Džeko. Ostala dva pogotka postigao je Zlatan Muslimović.

Za kraj nekoliko zanimljivosti o Armeniji. Naime, to je država koja ima oko 3 milona stanovnika. U posljednje vrijeme bilježe demografski pad, 97% stanovništva čine Armenci. Ostalo otpada na Kurde i Ruse. Zanimljivo je da je 99,4% stanovništva pismeno, što je izuzetno velik procenat. Na njihovm jeziku Armenija se piše Hayastani Hanrapetut'yun.