Odlučeno izvlačenjem u Krakowu
0

BiH će u baražu za EURO 2012 igrati protiv Portugala

Piše: Dalibor Bošnjak
Izvlačenje parova baraža za Euro 2012 u Krakowu (Foto: UEFA)
Nakon izvlačenja parova baraža za odlazak na EURO 2012, odlučeno je da će reprezentacija BiH igrati sa Portugalom. S ovom reprezentacijom smo igrali i u baražu za plasman na Svjetsko prvenstvo u JAR-u 2010. godine kada smo izgubili obje utakmice.

Nakon što je u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini naša reprezentacija nesretno ostala bez direktnog plasmana odigravši 1:1 s Francuskom u Parizu, ostalo je sačekati protivnika u baražu. Na izvlačenju u Krakowu, koje je počelo u 13 sati, odlučeno je da će se "Zmajevi" za plasman ne EURO 2012 boriti sa Portugalom.

U baražu za plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini će se boriti osam reprezentacija. Samo četiri će naći svoje mjesto na velikom takmičenju. Nositelji su bili Hrvatska, Portugal, Republika Irska i Češka, dok su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Turska i Estonija bili nenositelji.

Parove baraža su izvukli generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino i bivši poljski napadač Zbigniew Boniek, koji je jedan od ambasadora turnira. Prve utakmice se igraju 11. novembra, a uzvrati su na rasporedu četiri dana kasnije. Tako će BiH kao nenositelj prvu utakmicu igrati kod kuće, a drugu na gostujućem terenu.

Plasman na EURO 2012 su već ranije osim Poljske i Ukrajine osigurale Njemačka, Italija, Rusija, Španija, Engleska, Holandija, Grčka, Engleska, Danska i Švedska kao najbolji drugoplasirani tim.

Finalno izvlačenje grupa za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini će se održati 2. decembra u Kijevu. Prvenstvo će se igrati na osam stadiona od 8. juna do 1. jula 2012. godine.

Parovi baraža za EURO 2010:

Turska - Hrvatska Estonija - Republika Irska Češka - Crna Gora BiH - Portugal