Muhamed Konjić
0

"Bh. uspjesi više nisu senzacije"

Razgovarao: Edin Isanović
Muhamed Konjić (Foto: Fotoservis.info)
Muhamed Konjić (Foto: Fotoservis.info)
"Treba posljednju utakmicu sa Bilinog polja pažljivo analizirati, izvući osnovne pouke i poruke. Naša nacionalna vrsta mora se prilagoditi igri suparnika. Teško da mi možemo diktirati tempo, ne samo mi nego bilo koja druga reprezentacija, osim Španije i Engleske".

Muhamed Konjić je uvijek bio na raspolaganju državnoj nogometnoj selekciji, i onda kada je većina odbijala otputovati na neku turneju. Svoju igračku karijeru počeo je graditi u tuzlasnkoj Slobodi, kasnije je igrao u Belišću, Zagrebu, Zurichu, Monacu, Coventry Citiyju. Karijeru je završio u Derby Countyju. Dres nacionalne vrste oblačio je 38 puta, a postigao je i tri gola. Posljednju utakmicu u bh. reprezentaciji odigrao je u prijateljskom sudaru sa Francuzima. Ne blijedi sjećanje na neke odlične partije u kojima je gotovo sam držao cijele protivničke navale.

Za njega nije bilo izgubljene lopte ni nevažne utakmice. Kada je bilo potrebno, za nacionalne boje bio je spreman dati i više od maksimuma, stoga je bio omiljen među navijačima kako bh. reprezentacije, tako i klubova gdje je nastupao. Nametnuo se temperamentom, voljom, klasom. Privrženost bh. reprezentaciji činila ga je posebnim.

"Big Mo", kako su ga zvali navijači Coventry Cityja (gde je proveo pet godina) i u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo bio je konstantno uz Miroslava Ćiru Blaževića i njegove izabranike. Čovjek takve pouzdanosti bio je i ostao dragocjen. Razgovarali smo telefonom. Zatekli smo ga u trenucima kada se spremao za odlazak na rekreativni nogomet. Pristao je na razgovor za Sarajevo-x.com. Nije puno čekao na prvo pitanje, odmah je izgovorio: "Plasman u baraž je fenomenalan rezultat. Reprezentativci su tokom svih kvalifikacionih utakmica bili odlični, ja im čestitam".

U posljednjem kvalifikacionom sudaru poraženi smo od Španije 5-2. Kako ste vidjeli ovaj dvoboj?

Poraz je došao u pravo vrijeme. Nekako je postalo uobičajeno da gubimo prijateljske utakmice ili one koje su manje bitne, a pobjeđujemo onda kada najviše treba. Izgubili smo od Rijeke, a nakon toga smo dva puta nokautirali Belgijance. Potom smo izgubili od Irana, a kasnije smo pobijedili Armeniju i odigrali neriješeno sa Turskom. Što se tiče duela sa "furijom", smatram da i nismo odigrali onako kako to govori rezultat.

Sjetite se samo naše dvije prilike kod 0-0. Velika kočnica za sedam igrača iz naše reprezentacije bila je opasnost od mogućeg žutog kartona i preskakanja prve utakmice dodatnih kvalifikacija. Ipak, treći i najvažniji faktor poraza jeste ogroman kvalitet Španaca. Imaju više igrača sposobnih poentirati. Mi smo u utakmicu ušli otvorenog garda i izgubili. To je jedina selekcija protiv koje nismo uspjeli osvojiti niti jedan bod. Bio je zadivljujući dojam navijačke podrške i privrženosti i nakon poraza. Sve u svemu, ovo je fantastičan rezultat. Vidi se da BiH igra dobro, moderno i nadahnuto. Naši uspjesi nisu više senzacije.

Šta možemo očekivati od utakmica koje će odlučivati hoće li bh. reprezentacija putovati na svjetski nogometni izlog?

Treba posljednju utakmicu sa Bilinog polja pažljivo analizirati, izvući osnovne pouke i poruke. Naša nacionalna vrsta mora se prilagoditi igri suparnika. Teško da mi možemo diktirati tempo, ne samo mi, nego bilo koja druga reprezentacija, osim Španije i Engleske. Posebno bih apostrofirao i pohvalio taktiku u okršaju sa Belgijom. Igrali smo mudro, strpljivo, čekali svoju šansu. Koga god dobijemo za protivnika po kvalitetu će biti u rangu Turske, koja je bila sa nama u grupi.

Ko je najpoželjniji partner?

Po mom sudu Grčka.

Zbog čega?

Iz više razloga. Nemaju autoritet u FIFA-i i UEFA-i kao recimo Francuska. Pored toga, nemaju nekih velikih imena u reprezentaciji. Po stilu igre bi nam najviše odgovarali oni, mada kada smo pravi protiv svakoga možemo u najmanju ruku igrati ravnopravno. No, svi potencijalni protivnici zaslužuju respekt, kao što i mi zaslužujemo pravo na optimizam. Ko god izvuče BiH neće sa sigurnošću moći tvrditi da prolazi.

Brinu li Vas pukotine u odbrani?

Ne bih se složio sa stavom da imamo problema sa odbranom. Posljednji bedem odlično predvodi Emir Spahić i kada naša reprezentacija igra poluofanzivno, mislim da suparnik teško dolazi u šanse. Uz pomoć veznog reda i napada, odbrana može funkcionisati odlično. Naravno, uz pretpostavku da svi daju 100%, a ne kao u dvoboju sa Španijom kada nisu bili u optimalnom izdanju, nego negdje između 60 i 70%.

Ipak, u napadu smo mnogo opasniji?

Slažem se. Naša nogometna selekcija je nekako uvijek imala ofanzivne igrače i teško je sa njima igrati defanzivno. Osnovno je prilagođavanje suparniku, jer nije isto igrati sa Estonijom i Armenijom ili Turskom i Španijom. Uostalom, sve ste vidjeli.

Kako komentarišete rezultate reprezentacija iz regiona?

Slovenci su najprijatnije iznenađenje, premda zadnjih petnaestak godina konstantno ulažu u sport. To im se polako vraća. Ko god njih dobije, mora ih ozbiljno shvatiti. Hrvatska je porazima od Engleza i neriješenim ishodima u obje utakmice sa Ukrajincima sebi zatvorila vrata Svjetskog prvenstva, mada posjeduju kvalitet za veliko takmičenje. Srbija je dovođenjem Radomira Antića napravila sjajan posao, nešto slično kao i mi sa Ćirom. Posložio je kockice i skoro od prvog kola bili su lideri na tabeli. Na kraju su sasvim zasluženo izborili plasman na svjetsku smotru nogometa.

Za kraj nam recite nešto više o Vašim trenutnim aktivnostima?

Upisao sam postdiplomski studij na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu. Pored toga, četiri ili pet puta godišnje idem u engleski Coventry gdje se skupljaju legende ovoga kluba. Pohađao sam seminar za A i B licencu u Centru za edukaciju trenera pri Nogometnom savezu BiH. Bilo je odlično. Vrhunski predavači, jako zanimljivo gradivo, naučio sam puno toga, a isto misle svi polaznici. Ići ću do Pro- licence. Moraću dobro zapeti, jer su kriteriji strogi i trebaju biti takvi, jer ćemo na taj način imati i bolje trenere.