Već u prvoj sezoni
25

Bh. trener Miron Muslić napravio sjajan rezultat u Belgiji, borit će se za mjesto u Evropi

K. H.
Miron Muslić je odradio sjajan posao u prvoj sezoni (Foto: Cercle Brugge/Twitter)
Miron Muslić je odradio sjajan posao u prvoj sezoni (Foto: Cercle Brugge/Twitter)
Belgijski Cercle Brugge, kojeg s klupe predvodi bh. stručnjak Miron Muslić, napravio je najbolji rezultat u posljednjih 11 godina i izborio je nastup u play-offu za plasman u evropska takmičenja naredne sezone.
Nakon što je njegova ekipa poprilično nesretno izgubila od Antwerpa prije dva kola, činilo se da će teško doći do osme pozicije koja vodi u razigravanje, no uslijedile su dvije odlične utakmice i dvije pobjede, prva protiv St. Truidena rezultatom 3:1 i zatim protiv Waregema u gostima rezultatom 3:2.

S te dvije pobjede, njegov Cercle Brugge je ostvario najbolji plasman u posljednjih 11 godina i sezonu je završio na osmom mjestu sa 13 pobjeda, 11 remija i 10 poraza u 34 odigrana meča, a na kraju su osvojili 50 bodova, dva više od Charleroija i Leuvena te četiri više od Anderlechta, koji neće igrati Evropu naredne sezone.

U play-offu će igrati protiv St. Liegea, Westerloa i Genta, a samo jedan od spomenutih timova će igrati u UEFA-inoj Konferencijskoj ligi.

Miron Muslić postao je pravi hit u belgijskoj Jupiler Pro League, nakon što je na početku ove sezone s mjesta pomoćnog trenera postao šef stručnog štaba tamošnjeg Cercle Bruggea i ovaj tim od borbe za opstanak doveo do borbe za Evropu.

Muslić je u dosadašnjoj karijeri trenirao ekipe austrijskog Rieda i Florisdorfera, a u Cercle Brugge, gdje je počela njegova sjajna priča u ovom klubu iz Belgije, stigao je u oktobru 2021. godine i do septembra prošle godine je radio kao pomoćni trener, nakon čega je preuzeo ekipu i počeo sa sjajnim rezultatima.

Tabela: