11 na 11
127

Bh. klubovi se šire i na virtuelni svijet: Nastupaju u elitnoj balkanskoj FIFA ligi, uskoro i u ePremijer ligi BiH

E. B.
Esport je sve popularniji u svijetu, a i premijerligaški klubovi prate taj trend, te su oformili ekipe koje se takmiče u VPG Balkan Superligi sa najboljim balkanskim ekipama, a planirano je da se početkom naredne sezone takmiče međusobno i u ePremijer ligi BiH.

Esport savez BiH i Virtual Pro Gaming Balkan su uspješno dogovorili saradnju i licenciranje premijerligaša.

Virtual Pro Gaming je vodeća organizacija kada je u pitanju FIFA serijal i igranje 11 na 11. U prošloj sezoni Balkan Superlige u kojoj se takmiče ekipe iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Bugarske nastupali su Željezničar, Sloboda, Tuzla City, Zrinjski i Velež, a od nove sezone koja počinje uskoro trebali bi se takmičiti i Široki Brijeg, Leotar i Posušje.

"Očekujemo i od ostalih klubova da se priključe našoj zajednici. Aktivno radimo na proširenju i povećavanju interesa za esport u regionu. Veliki uspjeh za regionalnu esport scenu je činjenica da se takmiči više od 800 igrača. Kroz sadašnju VPG Balkan Superligu i buduću planiranu ePremijer ligu BiH pod organizacijom Esport saveza BiH, klubovi dobivaju jedinstvenu priliku da dođu do novih fanova, te izgrade svoj brend esport tima pred ogromnom online publikom", saopćeno je iz Esport saveza BiH.

"Učestvovanjem u ligama i takmičenjima, kreiranjem dodatnog sadržaja, kao i ostalim partnerskim ekipama, fanovi će dobiti direktnu interakciju i direktan odnos sa igračima klubovima, kakvu do sada nisu imali. Također, gradeći svoj brend i prikupljajući gaming zajednicu oko sebe, omogućuje se pristup novim sponzorima i partnerima koji će se svakako u narednim sezonama sve više interesovati za gaming industriju", stoji u saopćenju Esport saveza BiH.

Svi zainteresovani koji se žele priključiti nekom od premijerligaških timova mogu kontaktirati Esport savez BiH ili vodstvo VPG Balkan lige, te mailovima na [email protected] i [email protected].