U petak protiv Norveške
11

Bh. juniorke poražene na startu kvalifikacija za EP od Češke

Klix.ba
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
Ženska U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Etno selu Stanišići od Češke Republike sa 0:2 u susretu prvog kola grupe 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu imala je Klara Cvrčkova u 32. minuti kad je izašla sama pred bh. golmanicu Iman Šljivo koja je dobro intervenisala i sačuvala svoju mrežu. BiH je imala solidan pokušaj preko Marije Damjanović, ali napadačica naše U19 selekcije nije bila precizna.

Eliška Dvorakova je u 57. minuti sa dvadesetak metara pogodila prečku, a minutu poslije nakon kornera je dobar pokušaj imala i Nikola Hladikova, ali je Šljivo još jednom bila na visini zadatka.

Nakon slobodnog udarca za Češku Republiku u 62. minuti najviša u skoku je bila Katerina Kotrčova čiji udarac sa peterca Šljivo izbacuje u korner.

Prednost Češkoj donosi Klara Cvrčkova u 66' kad nakon prekida sa oko 7 metara glavom šalje loptu u mrežu.

Na asistenciju Anete Pochmanove u 75. minuti u dobroj prilici se našla Hladikova, ali iskosa sa desne strane šalje loptu pored gola.

Prednost je udvostručila Simona Novotna u 79. minuti kad je sa lijeve strane peterca bh. tima loptu proslijedila u mrežu za konačnih 0:2

Po završetku utakmice selektor Dragan Jevtić je izjavio:

"U prvom poluvremenu smo uspjeli da pariramo veoma kvalitetnoj selekciji Češke. Borili smo se, dali smo sve od sebe, ali protivnik je bio bolji i zasluženo pobijedio na čemu im čestitam. Ovo je naša realnost. Mi ćemo nastojati da podignemo ekipu i spremimo se za naredne utakmice gdje ćemo, nadam se prikazati bolju igru", rekao je Jevtić.

U drugom susretu grupe Norveška je sa 7:0 pobijedila Gruziju.

Drugo kolo na programu je 5. oktobra u 15 sati kada će se sastati Norveška - BiH (Etno selo Stanišići) i Češka Republika - Gruzija (Ugljevik).