Ispovijesti iz Portugala
0

Bh. igrače i navijače u Lisabonu pljuvali i tukli!

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Velika su bila očekivanja bh. navijača, ali i naših reprezentativaca pred polazak u Lisabon gdje je igrana prva utakmica baraža sa Svjetsko prvenstvo. Međutim, po dolasku, portugalske vlasti potrudile su se da Bosancima zagorčaju njihov kratki boravak - pljuvani su, premlaćivani, domaći igrači, inače evropske nogometne zvijezde, te maltretirani na aerodromu. Neke navijače je, bez ikakvog razloga, policija jednostavno pretukla.

S prvim problemima u Portugalu bh. reprezentativci i novinari susreli su se odmah po slijetanju na aerodrom.

Naime, oprema obavezna za trening naših reprezentativaca je izgubljena, dok su novinari zbog svoje opreme morali proći nekoliko kontrola.

"Kada je u pitanju charter let gubljenje prtljaga je skoro pa nemoguće. No, ono sa čim su se naši igrači susreli odmah pri slijetanju na lisabonski aerodrom bilo je upravo to. Oprema za trening je izgubljena i sasvim normalno odmah se unijela nervoza među našim reprezentativcima. Slično su doživjele i kolege sa Federalne televizije i BHT-a. Satima su bili "zarobljeni" na aerodromu dok se 'istraživala' njihova operema, koja se u suštini sastoji isključivo od kamera i stalaka", kazao je novinar Sinan Sinanović za Sarajevo-x.com, dodajući da se na pronalazak izgubljene opreme čekalo nekoliko sati.

I sama formalna procedura je trajala neuobičajeno dugo zbog čega su naši reprezentativci bili veoma nervozni.

"Igrači i ne zahtijevaju da ih na aerodromu tretiraju poput diplomata, ali nije korektno ni to da više od sat vremena stoje u redu kako bi prošli formalnu proceduru po slijetanju na lisabonski aerodrom", istakao je Sinanović.

Za naš portal on je također rekao da su bh. reprezentativci bili izloženi i verbalnom maltretiranju, dok su pojedini navijači Portugala čak i pljuvali naše fudbalere.

"Nismo mogli ni sanjati da će nas sve to dočekati u zemlji koja je članica Evropske Unije. Očekivali smo fer i korektan odnos prema nama, a dočekala su nas maltretiranja na aerodromu, a zatim i maltretiranje naših navijača pri ulasku na stadion. Policija je oduzimala transparente, jedna grupa navijača je na stadion ušla tek pola sata nakon početka utakmice, a bilo je i fizičkog zlostavljanja", istakao je Sinanović dodajući da je sve to bilo svjesno i namjerno kako bi Portugal osigurao pobjedu u Lisabonu, te da je svaki naš reprezentativac doživio barem jednu neugodnost u Lisabonu.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Ništa bolja situacija nije bila ni po odlasku iz Lisabona.

Bh. reprezentativci i navijači bili su skoro dva sata 'zarobljeni' u avionu, te navodno čekali dozvolu za polijetanje.

"Igrači su najprije bili pola sata u kombiju, da bi ih nakon toga izmjestili u avion gdje se na polijetanje čekalo blizu dva sata. Navodno, u pitanju je bila dozvola za polijetanje, no nije nam jasno zašto za to vrijeme reprezentativci i navijači nisu prebačeni u zgradu aerodroma", ispričao je Sinanović za Sarajevo-x.com.

Isto to nam je potvrdio i novinar Samir Šišić ističući da je zbog višesatnog čekanja vladala velika nervoza među igračima i navijačima.

U redakciju Sarajevo-x.com emailom je stiglo i jedno pisano svjedočenje jednog od navijača koji je bio u Lisabonu na utakmici između selekcije Portugala i Bosne i Hercegovine.

"Isprva su nas vozali od jednog do drugog ulaza na stadion. Kad smo napokon stigli u uzani prostor smješteno je nas 3000. Bili smo ograđeni metalnim šipkama a unutra je bila gužva i sparina zbog čega je mnogima pozlilo, između ostalih i mojoj supruzi. Obratio sam se najbližem policajcu tražeći pomoć od njega i dok je on pokušavao izvući moju suprugu iz gužve prišao je drugi Portugalac koji poluonesvještenu ženu pendrekom udara u glavu. Ona je počela galamiti govoreći im da joj je potrebna pomoć, no odjednom oko nas se pojavilo mnoštvo policajaca koji su nas počeli nemilosrdno udarati", napisao je navijač dodajući da su se policajci prema njima ophodili kao prema životinjama i to isključivo zbog toga što su Bosanci.

"Znali su da po svaku cijenu moraju pobjediti u Lisabonu i činili su sve kako bi unijeli dodatnu napetost među našim reprezentativcima", završio je Sinanović za Sarajevo-x.com.

U utakmici odigranoj u subotu, 14. novembra izabranici selektora Blaževića poraženi su u Lisabonu od selekcije Portugala minimalnim rezultatom od 1:0.

Revanš utakmica je na rasporedu u srijedu 18. novembra, na stadionu Bilino polje u Zenici.