Podaci CIES-a
55

Bh. dragulj Amar Dedić u samom vrhu liste mladih igrača spremnih za najveće klubove

E. B.
Amar Dedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amar Dedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodni centar za sportske studije (CIES) je objavio listu od 100 nogometaša rođenih 2002. godine ili kasnije koji su spremni za odlazak u najveće evropske klubove.

CIES je u istraživanju koristio brojne parametre za rangiranje spremnosti nogometaša koji ne igraju u "Ligama petice", ali će u budućnosti zaigrati u najvećim klubovima Evrope.

Na spisku se nalazi samo jedan bosanskohercegovački nogometaš. Radi se o Amaru Dediću koji se nalazi u samom vrhu, tačnije na šestom mjestu.

Njegova spremnost da zaigra u velikom klubu ovog trenutka iznosi 60,7 posto, a CIES je njegovu transfer vrijednost procijenio na 23,9 miliona eura).

Ispred njega su samo Vitor Roque (63%, 53,5 miliona eura), nogometaš kojeg je Barcelona već kupila iz Athletico Paranensea i koji će na Camp Nou stići iduće godine, golman Genka Maarten Vandevoordt (64%, 18,9 miliona), vezni igrač Sao Paula Pablo Maia (64,6%, 17,4 miliona), veznjak Šahtara Georgij Sudakov (64,6%, 35,6 miliona) i štoper Benfice Antonio Silva (75,9%, 102,5 miliona).

Kompletnu listu možete pogledati ovdje.