Nogomet
5

Bez velike senzacije Rostova: CSKA prvak Rusije, veliki Dinamo iz Moskve ispao

Piše: O. T.
Trener CSKA Moskve Leonid Slutsky (Foto: EPA)
Trener CSKA Moskve Leonid Slutsky (Foto: EPA)
Pobjedom nad Rubinom u Kazanu rezultatom 1:0, CSKA Moskva je u posljednjem, 30. kolu ruske Premier lige osvojila 14. naslov prvaka Rusije.

Jedini gol na utakmici postigao je Alan Džagoev u 19. minuti susreta. Jedini konkurent ekipe CSKA bio je Rostov koji je također slavio u posljednjem kolu, ali je ostao kratak za dva boda i tako nije uspio napraviti veliku senzaciju.

Međutim, i drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka naredne sezone ogroman je uspjeh za tim koji nikada nije osvojio rusko prvenstvo.

Rostov se nadao barem remiju CSKA Moskve u posljednjem kolu pošto bi zbog boljeg međusobnog omjera osvojio prvo mjesto.

Treće mjesto i plasman u grupnu fazu Evropske lige obezbijedio je Zenit Petersburg, dok će u kvalifikacije Evropske lige putovati Krasnodar i Spartak Moskva.

Najveće razočarenje priredio je Dinamo iz Moskve koji je porazom od Zenita na domaćem terenu (3:0) ispao iz lige iako, prema podacima Transfermarkta, ima šestu najskuplju ekipu lige. Vrijednost Dinamovih igrača iznosi 48,8 miliona eura.

Pored Dinama, ligu je napustio i Saransk, dok će u doigravanje za opstanak ići Anži i Kuban. Protivnik Anžija je Volgar, dok će Kuban igrati protiv Toma.

Tabela: