Slijede odlučujući susreti
0

Besane noći turskog selektora Fatiha Terima

Sarajevo-x.com
Fatih Terim
Fatih Terim
Selektor turske reprezentacije Fatih Terim ovih dana skoro da i ne spava. Ovaj iskusni nogometni znalac svjestan je da je svaka minuta važna u prikupljanju informacija, smišljanju taktike i motivisanju svojih momaka pred važne utakmice koje slijede.

Kako piše turski Milliyet, napeta atmosfera vlada cijele sedmice. Ljekare se požuruje da osposobe važne igrače, a najveći hendikep za ekipu bit će odsustvo povrijeđenog veznjaka Mehmeta Aurelija. Ipak, Terim, trener poznat po seriji dramatičkih povrataka na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, ne planira se predati.

"Ukoliko ste na pravom mjestu u pravo vrijeme, onda i nemoguće možete učiniti mogućim", uvjeren je Turčin.

Trenutno u kvalifikacionoj grupi 5 Bosna i Hercegovina zauzima drugo mjesto, odmah iza vodeće Španije, dok je Turska na trećoj poziciji. U sedmom kolu Turci na stadionu Kadir Has dočekuju Estonce, Španci Belgiju, a BiH gostuje Armeniji u Jerevanu.

Prema trenutnoj situaciji, Španija sa 18 bodova djeluje nedodirljivo, a Turska je u nemogućoj misiji, zaključuju na portalu FIFA.com. Ukoliko BiH pobijedi Armeniju, to će za Tursku značiti još veći pritisak, posebno za napadače koji su u dosadašnjim susretima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo teško dolazili u priliku da poentiraju (gol razlika Turske je 6:5). Estoniji moraju uzeti sva tri boda prije sudara sa BiH 9. septembra.

"Napravili smo nekoliko grešaka i pratila nas je loša sreća ispred gola", kaže turski veznjak Arda Turan pred subotnji meč za koji su ulaznice već odavno rasprodate. "Izuzetno smo fokusirani na meč protiv Estonije i stvari će za nas dobro ispasti."

"Ima još da se igra. U igri je još 12 bodova, a ne vjerujem da će ih BiH sve osvojiti", kaže za FIFA.com Nihat Kahveci, napadač Turske. "Svi želimo na Svjetsko prvenstvo i učinit ćemo sve što je u našoj moći da tamo i odemo."

Ubjedljiva pobjeda od 3:0 koju je Turska zabilježila u prijateljskoj utakmici protiv Ukrajine vratila je samopouzdanje Nihatovoj ekipi.

Na drugoj strani, Miroslav Ćiro Blažević, selektor plavo-žutih, svjestan je da Armenija nema nikakvih šansi za plasman na prestižno takmičenje u Južnoafričku Republiku. Ipak, to ne znači da neće biti tvrd protivnik u meču na stadionu Republican. U prethodnom odmjeravanju snaga u Zenici BiH je slavila sa 4:1, što može inspirisati domaće momke da se osvete.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine (Foto: Reuters)

Navijači očekuju pobjedu, nakon čega će sve oči biti uprte u Tursku koja dolazi na Bilino polje.

"Možda upravo utakmica protiv Turske odluči o našoj sudbini, ali prvo moramo odigrati protiv Armenije i ne smijemo sebi dozvoliti da zakažemo", kaže kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić o historijskom uspjehu koji tim naše zemlje ima priliku postići.

"Sve zasluge idu igračima koji nogu nikad nisu sklonili sa papučice gasa", iskren je Zlatan Muslimović.

Na sportskom portalu Goal.com predviđaju ove rezultate:

Armenija 0:3 Bosna i Hercegovina Španija 2:0 Belgija Turska 2:0 Estonija.