Zanimljivo gledište
10

Belgijanci predstavili BiH kao mogućeg rivala na Euru, Džeku ne smatraju našim najboljim igračem

N. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija Belgije s lakoćom se plasirala na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj kroz grupu F, gdje je bila prvoplasirana ispred Austrije, a u subotu je saznala rivale na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.
Crveni đavoli su u grupi E sa Slovačkom i Rumunijom, a njima će se kao četvrta selekcija pridružiti i pobjednik baraža Lige B Lige nacija u kojem je Bosna i Hercegovina.

Može se reći da su Belgijanci u žrijebu imali najviše sreće od svih jačih evropskih selekcija, a tamošnji mediji su analizirali (moguće) rivale na Euru.

Tako su se dotakli i Zmajeva, pred kojim je duel s Ukrajinom u polufinalu baraža, dok se u drugom polufinalu sastaju Izrael i Island.

Portal Hln.be naveo je kako su iza Zmajeva loše kvalifikacije u kojim su završili peti na tabeli, ali smatra da su u baražu druga najbolja selekcija iza Ukrajine.

Ono što je zanimljivo, jeste da pomenuti portal ne vidi Edina Džeku kao jednog od tri najbolja nogometaša našeg nacionalnog tima. Kao najbolje Zmajeve naveli su Ermedina Demirovića, Radeta Krunića i Amara Dedića.

Napomenuli su i da je selektor BiH od prije nekoliko mjeseci Savo Milošević te da se BiH nalazi na tek 69. mjestu na FIFA rang listi. Uz to podsjećaju i da su se Zmajevi i Crveni đavoli posljednji put susreli 2017. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Tada je Belgija na Grbavici slavila rezultatom 4:3.

Evropsko prvenstvo igra se od 16. juna do 16. jula 2024. godine u Njemačkoj.