Kvalifikacije za SP
215

Belgija i Grčka podijelili bodove u Briselu

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Belgija je u okviru 5. kola grupe H kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji u Briselu ugostila Grčku. Krajnji rezultat bio je 1:1. Ovaj rezultat odgovara bh. nacionalnom timu koji će sa ove dvije reprezentacije voditi bitku za plasman na Mundijal.

Belgija je prije ovog dvoboja imala četiri pobjede iz četiri odigrana meča. Osim toga, izabranici Roberta Martineza imali su gol razliku 21:1. Domaći su željeli da nastave pobjedničku seriju i protiv Grka.

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji Belgije. Gosti su svoju šansu čekali iz kontranapada. Nakon početnih ispitivanja snaga domaći su opasnu zaprijetili u 30. minuti. Ipak, golman Grčke Kapino bio je na oprezu. Tri minute poslije Fellaini dobro šutira, ali čuvar mreže gostiju ponovo sjajno interveniše. Prvo poluvrijeme završeno je bez golova.

Grci sjajno otvaraju drugi dio. Mitroglou je primio jednu loptu u šesnaestercu domaćih i prisebnim šutem pogodio za 0:1.Nakon toga Belgijanci pokušavaju da poravnaju. Od 65. minute gosti su imali igrača manje jer je drugi žuti karton dobio Tachtsidis. On neće igrati u narednom meču za svoju reprezentaciju koja u junu gostuje u BiH.

Dvije minute poslije Nainggolan pokušava glavom sa nekih jedanaest metara, ali je neprecizan. Mertens je pokušao postići pogodak u 70. minuti. No, izblokiran je. U 73. minuti Kapino ponovo fantastično brani udarac Alderweirelda. Čudesna odbrana golmana koju su domaći navijači ispratili s nevjericom.

Stezao se obruč oko gola Grčke, domaći su pokušavali na sve načine da postignu pogodak. Međutim, gostujuća odbrana bila je na visini zadatka. Ipak, Lukaku u 89. minuti pogađa za konačnih 1:1.

Belgija je ostala lider grupe sa 13 bodova, Grčka ima 11, a BiH 10 osvojenih bodova.