Nogomet
1

Belgija deklasirala Estoniju i ostvarila maksimalan učinak u grupi H

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Belgija je nastavila dobre igre u kvalifikacijama za odlazak na Mundijal koji će 2018. godine biti održan u Rusiji. Večeras su "Crveni đavoli" u Briselu deklasirali Estoniju rezultatom 8:1. Izabranici Roberta Martineza su na taj način ostvarili maksimalan učinak iz četiri utakmice uz nevjerovatnu gol razliku 21:1. Lideri su grupe H u kojoj i je naša reprezentacija. Po utakmici Belgijanci postižu u prosjeku više od pet golova.

Igrao se osmi minut kada je Meunier doveo domaće u vodstvo. Proigrao ga je Carrasco. No, reprezentativci Belgije nisu su zadovoljili ranim vodstvom i nastavili su napadati. Kako to često čine na domaćem terenu. Lome otpor suparnika u prvih pola sata.

U 16. minuti već je bilo 2:0. Gostujućeg golmana Aksalua matirao je Mertens na asistenciju De Bruyna.

Devet minuta poslije semafor je pokazivao 3:0. Ovaj put mrežu Estonije pogodio je Hazard na asistenciju Mertensa.

Do kraja prvog pooluvremena gosti su preko Aniera uspjeli smanjiti prednost u 29. minuti. Vodstvom Belgije od 3:1 otišlo se na odmor.

U nastavku domaći nastavljaju sa atacima ka golu Estonije. U 62. minuti Carrasco pogađa za 4:1, a dva minuta poslije Klavan postiže autogol za 5:1.

No, tu nije bio kraj mukama gostiju. Igrao se 68. minuti kada Mertens postiže šesti gol za domaće. Konačan rezultat postavlja Lukaku sa svoja dva gola u 83. i 88. minuti. Belgija nakon četiri meča ima 12, a Estonija tri boda.

Podsjetimo, večeras su Zmajevi u istoj grupi u Pireju sa Grčkom remizirali odigravši 1:1.

Tabela: