Bio žrtva prevare
119

Bekić: FIFA je stala na moju stranu u slučaju Bornea, s odabirom novog kluba ne želim pogriješiti

D. B.
Amer Bekić
Amer Bekić
Bh. nogometaš Amer Bekić jedan je od mnogih igrača s naših prostora koji su stigli kao velika pojačanja u neke od azijskih liga, a koji su prevareni te su pravdu morali potražiti na adresi FIFA-e i na sudovima. Svi ti procesi su utjecali na njih i njihovu karijeru, a Bekić se polako vraća na željeni put.

Bekić je u indonezijski klub FC Borneo stigao kao veliko pojačanje, bio je sjajan na pripremama te je impresionirao stručni štab, a onda se situacija promijenila "preko noći", njegovo mjesto je zauzeo drugi strani igrač, a on je završio "na margini". Ipak, pravda je, čini se, dostižna.

"FIFA je presudila u moju korist, no moj bivši klub se žalio CAS-u tako da ipak moram sačekati određeno vrijeme na konačnu odluku. Nadam se da će i ovog puta pravda pobijediti", izjavio je Bekić.

Otkako se "rastao" s Borneom, on se pripremao u Sarajevu, a zbog nezgodnog perioda je morao pronaći privremeno rješenje kako bi imao kontinuitet igara pa je potpisao za NK Opatija iz Hrvatske. Iz susjedne zemlje i sada već bivšeg kluba nosi pozitivne utiske, ali "gorak okus" Indonezije još uvijek osjeća.

"Iako sam imao nekoliko poziva, odlučio sam se za Opatiju jer je prvi čovjek kluba bio najkonkretniji. Trebala mi je promjena nakon svega, a Opatija je bila pravo mjesto za to, posebno jer je smatram najljepšim gradom u Hrvatskoj. Zadovoljan sam životom u Opatiji i igrama koje sam pružio. Međutim, u nogometnom smislu ne mogu biti zadovoljan jer sam trebao biti u Indoneziji, no nogomet je danas takav. Dogodile su se neke stvari koje nisam očekivao, ali život ide dalje. Što se tiče NK Opatija, ekipi želim sve najbolje", rekao je bh. napadač.

Iako se radi o drugom rangu hrvatskog nogometa, kvalitet je ipak itekako prisutan.

"Bez obzira šta se može pomisliti 'na prvu', liga je zaista jaka. Prijenosi uživo se rade gotovo za svaku utakmicu, liga je zaista dobro praćena i nikako se ne može porediti s našim nižim ligama, ni u jednom segmentu", istakao je Bekić.

Sada slijedi kratak odmor u BiH, a potom i novi izazov u karijeri. Ovog puta nikako ne želi žuriti, jer se greške skupo plaćaju.

"Tek sam stigao kući, odmorit ću se i isplanirati nastavak karijere. Ponuda imam, prije svega iz Premijer lige BiH, a onda i iz inostranstva. Dosad su konkretni klubovi iz Indonezije i Omana, vidjet ćemo da li ćemo se uspjeti dogovoriti. Odluku još nisam donio, ima još vremena i ne želim napraviti grešku. Mislim da je bolje da budem strpljiv", smatra Amer.

Igrama svog bivšeg kluba Zrinjskog je impresioniran.

"Momci su odigrali fenomenalnu sezonu, tu nema sumnje. Stručni štab i igrači su zaslužni za isticanje pojedinca, ovog puta je to bio Nemanja Bilbija. Ekipi želim puno sreće i uspjeha u Evropi", završio je Bekić.