Golman Bournemoutha
29

Begović za Klix.ba: Premiership je svijet za sebe, a Manchester City mašina koja gazi sve

Piše: D. B.
Asmir Begović (Foto: AFP)
Asmir Begović (Foto: AFP)
Bh. reprezentativni golman Asmir Begović se dobro snašao u engleskom premijerligašu Bournemouthu od dolaska iz Chelseaja, prvi je čuvar mreže, a njegova ekipa bilježi solidne rezultate. S njim smo razgovarali o aktuelnoj sezoni u Premiershipu, trenutnom stanju na tabeli, njegovim iskustvima na velikoj sceni, reprezentaciji BiH i nastupima koje je očekuju.

Begović je prošlog ljeta prešao iz Chelseaja u Bournemouth, a njegov glavni motiv bila je želja za što većom minutažom. To je popularni Bega i dobio te sada uživa igrajući nogomet.

"Sve vrijeme se osjećam jako dobro, imam mnogo samopouzdanja. Radi se odlično, trener je jako dobar, kao i naša ekipa. Konkurencija među golmanima je također prisutna, biti u Bournemouthu za mene predstavlja užitak. Naravno da svi mi želimo igrati što je više moguće, tako da sam prezadovoljan svojim statusom i generalno formom", izjavio je Begović za portal Klix.ba.

Foto: AFP
Foto: AFP

Nakon lošeg starta, Bournemouth je počeo bolje igrati, a cilj ekipe je da konstantno napreduje i ostvari što bolji plasman na tabeli.

"Atmosfera u timu je sve vrijeme bila odlična, mislim da su se poklopile neke stvari, jer mi nismo igrali toliko loše koliko su rezultati bili loši. Imali smo i dosta težak raspored, uz to primili neke jeftine golove i možda ispustili nekoliko bodova koje nismo smjeli. Međutim, to je nogomet, znali smo da moramo nastaviti raditi jače i više i da će nam se to vratiti boljom igrom, što već jeste. Vjerujem da ćemo u nastavku sezone biti samo bolji. Imamo dobru ekipu i zaslužujemo bolje rezultate nego smo ih do sada pravili", rekao je golman Bournemoutha.

Foto: AFP
Foto: AFP

Manchester City je u velikoj prednosti i čvrsto drži lidersku poziciju na tabeli, pa mnogi smatraju da je pitanje prvaka Engleske već riješeno.

"Premiership je takav da nikada ne možete reći da je titula riješena stvar, sve dok ne bude i matematički sigurno. Zaista igraju odlično, prava su mašina koja gazi protivnike, međutim, ovdje je sve moguće i svako može napraviti iznenađenje. U velikoj su prednosti, to je sigurno, djeluju odlično i prvi su favorit za titulu prvaka, ali ima još da se igra", smatra Begović.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

On ima privilegiju da igra u jednoj od najboljih liga svijeta uz velike zvijezde iz svijeta nogometa.

"Tu sam već jako dugo, u Englesku sam stigao kao dječak, probijao se na veliku scenu i naučio živjeti u takvom okruženju. Međutim, moram reći da i ja kao neko ko voli nogomet i dalje cijenim to što imam priliku igrati možda i najbolju ligu na svijetu i testirati svoje mogućnosti protiv najboljih igrača i trenera na planeti. Ovo je jedan svijet za sebe, atmosfera je zaista posebna, zemlja ima veliku nogometnu tradiciju i kulturu, a kada to sastavite sa najboljim igračima i trenerima, onda je osjećaj stvarno poseban i uživanje je biti dio svega ovoga", kazao je golman Zmajeva.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nogometna reprezentacija BiH je dobila novog selektora, hrvatskog stručnjaka Roberta Prosinečkog. Asmir vjeruje da će popularni Žuti napraviti dobar posao sa Zmajevima.

"Drago mi je da se završila čitava ta priča oko izbora selektora i da se Prosinečki i svi mi možemo posvetiti onome što je najvažnije, a to je rad. Naravno da znam Roberta kao igrača, veliko je to ime, pamtim ga još iz djetinjstva, a znam i koliko su ga poštovali u Portsmouthu iako je tamo bio jako kratko. Vjerujem da će novi selektor napraviti pravi posao, da će se pripremiti za ono što nas sve čeka i da ćemo u narednim kvalifikacijama konačno napraviti korak naprijed", istakao je Begović.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Naš državni tim je otputovao u SAD, igrat će prijateljske utakmice protiv američkog državnog tima, a onda i protiv Meksika. Naš golman vjeruje da će to biti korisna iskustva za državni tim i novog selektora.

"Teško je govoriti o rezultatima u takvim utakmicama, najvažnije je da će selektor na djelu vidjeti veliki broj igrača koje u nekakvim normalnim uslovima realno ne bi mogao vidjeti. Protivnici su po mjeri, biće to veliko iskustvo za ove igrače i novog selektora, a rezultat je u drugom planu", smatra 30-godišnji golman.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Zmajevi će u septembru nastupiti u novom takmičenju, a to je Liga nacija. Protivnici će biti Austrija i Sjeverna Irska.

"Nadao sam se ovakvom žrijebu, prije svega zbog navijača. Vjerujem da ćemo imati ogromnu podršku u Beču. Radi se o dva vrlo jaka protivnika, obje ekipe su igrale na prošlom Evropskom prvenstvu, imaju dobre trenere, ali mislim da nisu nepobjedivi i da se možemo nadati prvom mjestu, naravno, ako se pripremimo dobro i odigramo onako kako možemo i znamo", završio je Begović.