Nogomet
29

Begović spašavao slabašni Stoke, nevjerovatan gol Dempseyja

Piše: J. H.
Stoke City bh. reprezentativnog golmana Asmira Begovića je na svom Britannia stadionu danas dočekao Tottenham u okviru 37. kola Premiershipa. Rezultat na kraju utakmice glasio je 2:1 za tim Andrea Villasa-Boasa.

Domaća ekipa došla je u vodstvo već u trećoj minuti utakmice. Charlie Adam odlično je ubacio na vrh peterca gdje se našao Steven Nzonzi koji je glavom matirao Hugu Llorisa.

Međutim, Spursi su došli do izjednačenja nakon jedne velike greške Begovića i jednog od odbrambenih igrača Stokea. Asmir je istrčao na jednu dugu loptu i nakon greške Marca Wilsona, Clint Dempsey je sa nekih 30-tak metara lobovao Begovića koji je do kraja prvog poluvremena imao nekoliko odličnih intervencija, ali i dobio žuti karton.

Stoke je u nastavku utakmice ostao sa 10 igrača na terenu nakon što je asistent kod prvog gola Charlie Adam dobio drugi žuti karton i automatsko isključenje zbog starta na Janu Vertonghenu.

Sa igračem više, Spursi su napadali do kraja utakmice i stvorili nekoliko stopostotnih šansi, prvenstveno preko Garetha Balea. Ipak, Velšanin nije uspio savladati Begovića. Umjesto njega to je uradio Emmanuel Adebayor na asistenciju strijelca prvog gola za Tottenham Clinta Dempseyja.

Iako je danas bio jedan od najboljih igrača na terenu, Begović i Stoke su morali potpisati kapitulaciju protiv Tottenhama prvenstveno zbog nesmotrenih startova Charlieja Adama koji je početkom drugog poluvremena zaradio isključenje.

Premiership, 37. kolo:

Stoke City - Tottenham 1:2 (Nzonzi 3, Dempsey 20, Adebayor 83)