Nogomet
61

Begović: Protiv Gibraltara trebamo odigrati profesionalno, Terry mi je dobar prijatelj

Piše: D. B.
Asmir Begović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asmir Begović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH se danas okuplja u Trening centru "Zmajevo gnijezdo" u Zenici, gdje će se pripremati za utakmicu s Gibraltarom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kao i za prijateljski meč s Albanijom.

Begović je kao i uvijek bio raspoložen i sretan zbog dolaska u BiH.

"Poželio sam se reprezentacije BiH i svojih kolega, radujem se utakmicama i vjerujem da će sve proći onako kako treba", izjavio je Begović.

Zmajeve 25. marta očekuje kvalifikacijski meč s Gibraltarom, koji nema nijedan bod, no, ozbiljnost našeg tima mora biti na visokom nivou.

"Ove sedmice ćemo raditi na pripremama za Gibratar, provjeriti kakvo je stanje u našoj ekipi. Ono što je sigurno, u utakmicu moramo ući profesionalno i disciplinovano, odraditi posao kako treba, upisati sva tri boda i potom krenuti dalje", rekao je prvi golman našeg državnog tima.

Potom, 28. marta slijedi prijateljska utakmica s Albanijom u Elbasanu, što će prema mišljenju našeg golmana biti dobar test.

"Albanija ima dobru ekipu koju moramo respektovati. To je dobar test za nas, a svaka utakmica nam dobro dođe. Nadam se da ćemo odigrati dobro", kazao je Begović.

Selektor Mehmed Baždarević neće moći računati na suspendovanog kapitena Edina Džeku, a poziv nisu dobili Haris Medunjanin, koji će karijeru nastaviti u SAD-u te nekadašnji kapiten i dugogodišnji defanzivac reprezentacije Emir Spahić, koji već dugo nema klub. Oni će svakako nedostajati timu, no, tu su mlade snage.

"Nedostajat će nam Džeko, Spahić i Medunjanin, imaju veliko iskustvo, a dobri su ljudi koji podižu atmosferu. Sada nas nekoliko starijih igrača moramo voditi tim, trebamo pokazati novim članovima reprezentacije kako sve funkcioniše i pomoći im da se uklope kako bi doprinijeli svojim kvalitetom. Džeko će se brzo vratiti, a Spahić i Medunjanin su uvijek dobrodošli u reprezentaciju", dodao je naš golman.

Njegov klub Chelsea je vodeći na tabeli Premiershipa i veoma je blizu osvajanja titule prvaka Engleske s obzirom na činjenicu da ima 10 bodova prednosti nad drugoplasiranim Tottenhamom.

"Još ništa nije gotovo, ima mnogo utakmica do kraja. Ipak, ekipa igra veoma dobro, ima samopouzdanje i treba nastaviti ovako. Nadamo se da možemo osvojiti titulu. Ova pauza je dobro došla da se neki igrači malo odmore, a onda da damo gas do kraja sezone i osvojimo dva trofeja, što bi bilo fantastično", istakao je Begović.

Iako ne može biti zadovoljan minutažom u klubu, on je spreman za reprezentativne nastupe. Da li će ostati u Chelseaju i naredne sezone ili će tokom ljeta pronaći novi klub, bit će odlučeno nakon završetka prvenstva.

"U dobroj sam formi i imam dosta iskustva, spreman sam za reprezentaciju. Što se tiče Chelseaja, svašta se piše, ali ćemo to rješavati na kraju sezone. Sjest ćemo svi zajedno i vidjet šta je najbolje za mene i klub, pa ćemo se dogovoriti. Međutim, u ovom trenutku je fokus na tome da osvojimo duplu krunu", rekao je popularni Bega.

On je u izuzetno dobrim odnosima s kapitenom i legendom Chelseaja Johnom Terryjem, a nedavno se na Instagramu pojavio snimak na kojem igraju stoni tenis.

"Dobri smo prijatelji, naše porodice se druže, pa ponekad igramo stoni tenis. Tako je bilo i nedavno, ali neću reći ko je pobijedio. Uglavnom, lijepo se družimo, John je dobar čovjek i legenda Chelseaja i baš dobar prijatelj", završio je Begović.