Na današnji dan
135

Begović prije devet godina postigao gol u Engleskoj i upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda

K. H.
Trenutak kada je Begović udario loptu koja je na kraju završila u golu (Foto: Screenshot/Youtube)
Trenutak kada je Begović udario loptu koja je na kraju završila u golu (Foto: Screenshot/Youtube)
Na današnji dan prije devet godina, bivši golman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a danas čuvar mreže Evertona - Asmir Begović, postigao je pogodak s udaljenosti od 89,6 metara, čime je oborio tadašnji rekord i upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda.
Begović je spomenuti pogodak, a kojeg se vjerovatno sjećaju svi ljubitelji nogometa u našoj državi, postigao nakon samo 13 sekundi igre, kada je ispucao jednu loptu i nakon što je ona pala na zemlju, dobila je ubrzanje, prevarila Artura Boruca i završila u mreži.

Iz poštovanja prema svom kolegi, Begović nije proslavio pogodak, a rekord za postignut pogodak s najveće udaljenosti držao je do početka 2021. godine kada ga je srušio čuvar mreže Newporta Toma Kinga, koji je novi rekord postavio s pogotkom koji je postigao s udaljenosti od 96,01 metara.

Bila je zanimljiva i izjava legendarnog Petera Croucha koji je nekoliko godina nakon pogotka našeg golmana rekao da uopšte nije vidio, ali da se pretvarao da je bio sjajan.

"Kada je lopta pala na zemlju, očekivao sam da će je Boruc uhvatiti i okrenuo sam se prema Asmiru, želio sam mu reći da se opusti jer je bio sami početak utakmice. Dok sam mu pokušao reći sve ovo, lopta je bila u mreži, čitav stadion je slavio i morao sam se pretvarati da je to bio sjajan pogodak, iako ga nisam vidio", prisjetio se Crouch u razgovoru za BBC.

Begović je nakon Stoke Cityja otišao u Chelsea, da bi potom uslijedio transfer u Bournemouth, iz kojeg je išao na posudbe u Qarabag i Milan. U sezoni 2021/2022 potpisao je za Everton, čiji je i danas član.