Forbes
0

Beckham najplaćeniji nogometaš današnjice

Totalsport
Magazin Forbes objavio je popis dvadesetorice najplaćenijih svjetskih nogometaša u 2008. godini. Na vrhu te liste nalazi se David Beckham.

Više od dvije trećine svoje zarade u posljednje dvije godine engleski nogometni reprezentativac ostvario je zahvaljujući pojavljivanju u reklamama, tačnije to mu je popunilo budžet s 66 od ukupno 95 miliona američkih dolara koliko je u tom periodu zaradio.

Zanimljivo, ponajbolji nogometaš današnjice, Barcelonin sjajni Argentinac Lionel Messi prihodovao je “samo” sedam miliona izvan nogometnog terena.

Uzme li se u obzir samo posljednja kalendarska godina, nogometaš Milana i Los Angeles Galaxyja bogatiji je za 46 miliona američkih dolara.

Tik do njega na listi nogometaša s najvećom zaradom u prošloj godini nalazi se još jedan Milanov veznjak Ronaldinho s 33 zarađena miliona, a slijedi ga Barcelonin francuski napadač Thierry Henry.

Krug petorice najplaćenijih zatvaraju još jedan igrač Milana Kaka, te službeno najbolji nogometaš današnjice Manchesterov Portugalac Cristiano Ronaldo.

Top 10 najplaćenijih svjetskih nogometaša (cijene u milijunima američkih dolara):

  1. David Beckham (LA Galaxy / Milan) 46

  2. Ronaldinho (Milan) 33

  3. Thierry Henry (Barcelona) 28

  4. Kaka (Milan) 22

  5. Cristiano Ronaldo (Manchester United) 21

  6. Lionel Messi (Barcelona) 18

  1. Frank Lampard (Chelsea) 18

  2. Wayne Rooney (Manchester United) 18

  3. John Terry (Chelsea) 18

  4. Steven Gerrard (Liverpool) 18