Forbes
0

Beckham i dalje najviše zarađuje među nogometašima

Totalsport
David Beckham (Foto: AP)
David Beckham (Foto: AP)
Iako već petu sezonu, otkako je početkom 2007. prešao u Los Angeles Galaxy, ne igra ozbiljan nogomet, David Beckham i dalje je najplaćeniji nogometaš svijeta.

Američki poslovni magazin Forbes objavio je da je uskoro 36-godišnji Englez prošle godine na računima kumulirao prihod od 40 miliona dolara, više od Cristiana Ronalda na drugom s 38 i Lionela Messija na trećem mjestu s 32 miliona dolara.

"Beckham je više holivudska zvijezda nego što je nogometaš", izjavio je Michael Stirling, izvršni direktor Global Sponsorsa, kompanije koja upravlja sponzorskim odnosima diljem svijeta.

U prošloj je godini svom portfelju Beckham dodao ugovore s Electronic Artsom, Pepsijevim brandom Diet, kao i kratkoročni partnerski ugovor s Yahoo!om. Njegov sponzorski ugovor s Adidasom i dalje je najveći u sportu.

Što je još bitnije, čini se da Beckhamovi prihodi, iako od nogometa više neće zarađivati kao u najboljim danima, neće bitno padati ni u budućnosti. Ove godine na tržište će lansirati liniju donjeg rublja i kozmetičke proizvode za pomlađivanje. Također će biti partner brojnim kompanijama koje će se oglašavati uoči Olimpijskih igara u njegovu rodnom gradu Londonu, kojih je ambasador.

Od radnog ugovora, bonusa i sponzorskih prihoda Cristiano Ronaldo u 2010. je uprihodio 38 miliona dolara. Realov Portugalac je maneken Nikea, Armanija, Castrola...

Popularnost duguje internetskim društvenim mrežama. Uvjerljivo je najpraćeniji sportaš na Facebooku s 24 miliona obožavatelja. Na drugom je mjestu Michael Jordan s deset miliona. Bitno je da Ronalda preko Facebooka podjednako prate muškarci i žene, što govori da je njegovo ime jednako prodajno i među ženskom populacijom. Na Twitteru Ronaldo ima 2,4 miliona obožavatelja. Samo Shaquille O'Neal, Kaka i Lance Armstrong imaju više od njega.

Sve se više zakonitostima oglašivačke industrije prilagođava i najbolji nogometaš svijeta Lionel Messi, koji je u 2010. zaradio 32 miliona dolara. Tek je nedavno Barcelonin Argentinac otvorio svoj Facebook-profil, na kojem je u par dana skupio 7 miliona pratitelja.

Osim nogometa, Messi zarađuje od Adidasa, Lay'sa, Konamija, Audemars Pigueta, Cheryja i Air Europe. Sponzorski ugovori mu, navodi Forbes, donose jednako (16 miliona dolara godišnje) koliko i plata u Barceloni. 

Lista najplaćenijih svjetskih nogometaša (u milionima dolara):

  1. David Beckham, 40
  2. Cristiano Ronaldo, 38
  3. Lionel Messi, 32
  4. Kaka, 25
  5. Ronaldinho, 24...