Fabio Capello
0

"Beckham bi mogao biti trener"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Fabio Capello, selektor engleske nogometne reprezentacije, mora se pred ostrvskim novinarima opravdavati za nespretnu izjavu ''kako je David Beckham prestar za ponovni poziv u vrstu''.

Problem, zapravo, nije u sadržaju te poruke, koju je talijanski stručnjak ranije odaslao u televizijskom inervjuu, već u načinu, odnosno činjenici da je Capello odluku da Beckhama više neće pozivati pod zastavu, barem ne u svojstvu igrača, prvo trebao saopćiti slavnom 35-godišnjem nogometašu, a ne TV-novinaru. Tako, barem, smatra engleska javnost koja drži da je Beckham zaslužio više poštovanja.

Podsjetimo, zbog povrede Ahilove tetive, koju je zaradio igrajući za Milan u martu, Beckham nije igrao na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Tamo se ipak našao, ali samo kao podrška na klupi u odijelu, igračima i stručnom stožeru.

Beckham je upisao 115 nastupa za englesku reprezentaciju. Veći broj nastupa ima samo bivši legendarni golman Peter Shilton, 125. Capello je Beckhamu, koji se već vratio treninzima u svom LA Galaxyju, ponudio oproštajnu utakmicu, ali je Becks to bez razmišljanja odbio.

"Dokle god sam aktivni igrač, uvijek ću se nadati pozivima u reprezentaciju, pa makar ne odigrao više niti jednu utakmicu za nju", objasnio je Beckham.

Tako će, vjerojatno na kraju i biti. Ipak, Capello se, na neki način, ispričao Beckhamu, iako on to tako nije nazvao.

"Nazvao sam lično telefonski Davida kako bih mu objasnio situaciju, pa ipak je on bio dio našeg štaba na Svjetskom prvenstvu. Obično ne razgovaram igračima putem telefona. Zapravo, to nisam nikada napravio u karijeri, ali ovoga puta sam učinio izuzetak" veli Don Fabio.

Potom je, iako prilično neuvjerljivog glasa, napomenuo kako bi Beckham potencijalno ipak mogao još igrati za reprezentaciju.

"Prvo bi morao ponovno zaigrati. Pratimo sve potencijalne reprezentativce, svima su vrata otvorena."

No, to je bila samo fraza. U nastavku je ipak konkretnije progovorio o Beckhamovim izgledima za povratak u vrstu...

"U našim nacrtima su mladi igrači, koji trebaju igrati u reprezentaciji zbog stjecanja iskustva. Osobno smatram da se neki igrači teško mogu nadati pozivu s obzirom na njihove godine. Moramo dobro pripremiti momčad za Europsko prvenstvo 2012. godine."

Capello pritom nije izravno spomenuo Beckhama, ali jasno da je mislio (i) na njega.

S druge strane, popularnom veteranu sugerirao je novu karijeru...

"Beckham bi mogao biti trener. Pun je iskustva i upoznao se u Španiji, Italiji i SAD-u s različitim stilovima igre u odnosnu na engleski. Zna puno različitih stvari. Trenerski posao je težak, ali David je inteligentan. Mislim da bi mogao biti dobar trener", zaključio je Capello.